Ha gyógyszerre tizedannyit fordítanának, mint terrorra….

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Donald Trump izraeli látogatása és várható béke-erőfeszítései kapcsán érdekes adatokat közöl az amerikai Commentary magazine online kiadása.

A portál beszámol róla, hogy május elején a kelet-jeruzsálemi arab lakosságot ellátó Augusta Victoria kórház bejelentette: nem fogad több pácienst sem Ciszjordániából, sem Gázából, mivel elfogyott a gyógyszerre elkülönített pénze. 23 millió sékelre (6.4 millió dollárra) lenne szüksége, hogy gyógyszertartalékait feltöltse. Eközben a Palesztin Hatóság (PA) 150 millió sékellel tartozik a kórháznak, amit nem fizet meg.

Az Augusta Victoria kórház

Hasonlóképpen gyógyszerhiány van Gázában, mert a Palesztin Hatóság két héttel ezelőtt ott is beszüntette a kifizetést. Addig a PA általában kéthavonta küldött gyógyszer-utánpótlást, most azonban már három hónapja nem érkezik semmi. A Hamasz pedig nem hajlandó a PA helyett gyógyszerügyben intézkedni.

Mind a két fél a másiktól várja, hogy fizessen – amúgy nem teljesen jogtalanul. Végül is Gázában a Hamasz kormányoz – másfelől viszont igaz, hogy nem a Hamasz, hanem a PA kap évente dollármilliárdokat segély formájában, amelyből Gáza lakosságának is juttatnia kell valamennyit. Mivel azonban egyik fél sem hajlandó engedni, Gáza lakossága szenvedi meg a két fél torzsalkodását.

Gázában nemcsak gyógyszerből van hiány, persze. A villanyáram-ellátás is akadozik, mert a helyi erőmű fűtőanyagáért sem a Hamasz, sem a PA nem hajlandó fizetni. Pontosabban: a Hamasz nem hajlandó kifizetni a PA által kivetett magas adókat, a PA pedig nem hajlandó az adót csökkenteni. Ebben a patthelyzetben átlagosan napi hat órán át van áramszolgáltatás. A szokatlanul hideg télben idén három gázai csecsemő fagyott meg, mivel a lakásokat a családok nem tudták fűteni.

Gáza, 2017 január: Tüntetés az áramhiány miatt

A tragédiák nyomán Törökország és Katar felajánlotta, hogy fedezi a téli fűtésszámlát. De a segélyezésre szánt összeg elfogyott, a két ország tovább nem hajlandó fizetni. A helyzet annyira megromlott, hogy az – egyébként minden ilyen ügyért Izraelt okoló – ENSZ is úgy nyilatkozott, hogy a két szervezet torzsalkodása megkeseríti a gázaiak életét.

A napi hat óra áramszolgáltatás is csak azért lehetséges, mert Izrael szállít valamennyi áramot Gázába.

Ciszjordániában csak azért jobb a helyzet, mert Izrael elengedett 130 milliót a PA 530 milliónyi kifizetetlen villanyszámla tartozásból. Ezt persze az izraeli adófizetők állják. Úgy tűnik, Izrael többet törődik a palesztinok áramellátásával, mint a Hamasz vagy a PA.

És ha mindez a nyomorúság azért következett volna be, mert a két szervezetnél üres a kassza! De nem, a legfontosabb feladatra vannak források: ez pedig az Izrael-ellenes uszítás és terror finanszírozása.

A Hamasz alagútja soka kerül

Így például a PA tavaly 129 millió dollárt költött Izraeli börtönökben ülő, elítélt terroristák támogatására, és további 175 milliót az Izrael-elleni merényletekben elpusztult terroristák családjának segélyezésére. Más szavakkal: az Augusta Victoria kórház felé fennálló tartozása 15 százaléka annak a pénznek, amit a PA terroristák és azok családtagjainak segélyezésére fordít. Az Izraeli Elektromos Társaság felé fennálló tartozása pedig 40 százaléka a terrorizmus támogatására fordított összegnek. Vagyis: a Palesztin Hatóságnak volna pénze gyógyszerre és a békés lakosság áramellátására, de fontosabbnak tartja a terroristák támogatását.

Ami a Hamaszt illeti, a szervezet adót vet ki minden egyes, Gázába érkező árucikkre, amiből évente többszáz-millió dollár jövedelme keletezik. A legutolsó nyilvánosságra hozott költségvetés, a 2014-es 530 millió dolláros főösszeget tartalmaz. Ebből az összegből a Hamasz évi százmilliót fordít rakéták vásárlására és gyártására, Izraelbe vezető alagutak ásására. Miközben a fent említett erőmű havi költsége 14 millió dollár. A terrorra fordított összegből tehát a Hamasz több mint hét hónapig tudná működtetni a lakosság szükségleteit szolgáló erőművet – de a terror nyilvánvalóan fontosabb.

Ha tehát a Palesztin Hatóság és a Hamasz fontosabbnak tartja az Izrael-ellenes terrort, mint saját lakosságának jólétét, akkor vajon a „békefolyamat” bátorítói miben reménykednek?

A Commentarty cikke nyomán: jég.

Címkék:Gáza, Hamasz, Palesztin Hatóság, terror

[popup][/popup]