Guardian: a zsidó állam születését támogatni a „legsúlyosabb tévedés” volt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Zsidó szervezetek élesen bírálják a Guardian c. nagy múltú brit napilapot, amiért az a zsidó nemzeti otthon támogatását 1917-ben utólag az újság történetének „legsúlyosabb tévedései” között tartja számon.

A The Guardian kétszáz éves jubileuma alkalmából pénteken cikket tett közzé, amiben felsorolják „a kétszáz éves fennállásának legsúlyosabb tévedéseit” – köztük azt, amikor 1917-ben üdvözölte a Balfour-nyilatkozatot, amiben a brit kormány támogatásáról biztosította zsidó nemzeti otthon létrehozását Palesztinában.

Vezető brit zsidó szervezetek és izraeli hivatalosságok felháborodásukat fejezték ki a cikkel kapcsolatban, ami a következőképpen indul.

„Képtelenség, hogy egy napilap kétszáz éven keresztül soha nem kövessen el hibát.” Itt tévesnek bizonyult állásfoglalások fölsorolása következik, pl a férfi adófizetők választójogának korlátozásának támogatásáról, az Abraham Lincoln iránt tanúsított ellenségességről, majd a cikk rátér Arthur Balfour akkori külügyminiszter 1917 novemberében kiadott nyilatkozatára.

„Balfour szavai megváltoztatták a világot. A Guardian 1917-ben támogatta, üdvözölte és lehet mondani elősegítette a Balfour-nyilatkozat megjelenését. C.P. Scott akkori főszerkesztő a cionizmus ügyét támogatta, és ez érzéketlenné tette őt a palesztinok jogai iránt. A nyilatkozat megjelenésének napján vezércikket írt, amiben bármely más, a Szentföldre vonatkozó igényt elutasított, mondván: ’Palesztina jelenlegi lakossága csekély, és a civilizáció alacsony fokán áll.’ Akárhogyan is nézzük, a mai Izrael nem olyan ország, amilyennek a Guardian megjósolta, vagy amilyennek szerette volna, hogy legyen.”

Marie van der Zyl, a brit zsidóságot képviselő The Board of Deputies of British Jews elnöke pénteki nyilatkozatában a cikket „elképesztően elhibázottnak” minősítette. „Abbéli igyekezetében, hogy elhatárolja magát a cionizmus korai támogatásától, a Guardian megfeledkezik arról a tényről, hogy amennyiben a zsidóság nemzeti otthona 1948-nál negyed századdal korábban jön létre, sokmillió zsidó – közeli rokonaink – élve maradtak volna. Jelenleg egy biztonságos és szilárd zsidó állam mellett a Board of Deputies támogatja egy palesztin állam létrejöttét, amit a Balfour-nyilatkozat sem zárt ki. A Guardiannek inkább emellett kellene kiállnia, ahelyett, hogy a világ egyetlen zsidó államának legitimitását tagadná” – mondta van der Zyl.

The Guardian ugyancsak felidézte a lap 1917. november 9. számának szerkesztőségi cikkét, ami a deklaráció bejelentését „egy törekvés beteljesülésének, a sors útjelzőjének” nevezte. „A szétszórattatás óta a modern európai országokban és az arab civilizációban világszerte élő választott népet egy pillanatra sem hagyta el a remény, hogy visszatérhet a történelmi helyszínre, ahol nemzetként élt.”

A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) kommentje a Twitteren: “Azzal, hogy – a Konföderáció és a brit imperializmus támogatásához hasonlóan – elmarasztalják a cionizmus támogatását, a Guardian a kirívóan antiszemita álláspontot képvisel, miszerint hazájukban csakis a zsidóknak nincs joguk az önrendelkezésre.”

Ohad Zemet, a londoni izraeli nagykövetség szóvivője írta: „Szóval mi nem felelünk meg a @guardian szabványainak. Érdekes, mit szólna C.P. Scott (az akkori főszerkesztő) a lap szégyenteljes, a mai Izraelről szóló cikkéről.”

„Minden világos” – jegyzi meg gúnyosan Itay Milner, Izrael New Yorki konzulátusának szóvivője. „A The Guardian szeretne visszamenni az időben, hogy Izrael ötlete még föl se merülhessen.”

Avi Mayer, American Jewish Committee (AJC) Global Communications részlegének ügyvezető igazgatója véleménye a cikkről az, hogy ”szégyenteljes és visszataszító, amit vissza kell vonni. Ha Izrael akkor, 1917-ben megalakul, nem lett volna Holokauszt. Netalán azt is sajnálják?”

Daniel Schwammenthal, az AJC Transatlantic Institute igazgatója: „Képzeljük el, hogy a zsidók túlélése a Guardian mai szerkesztőin és a hozzájuk hasonlókon múlt volna. Az ő vakbuzgóságuk még jobban aláhúzza Izrael, mint a zsidók biztonságos menedéke jelentőségét. Nincs kétség, az 1917-es Guardian szerkesztői késői utódaikat tartanák „kétszáz év legsúlyosabb hibájának.”

Algemeiner  – Bassa László

Címkék:Balfour-nyilatkozat, Guardian, Izrael

[popup][/popup]