Grósz Andornak sikerült, ami a magyar diplomácia számára ma szinte elérhetetlen

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Vélemény

A Mazsihisz elnökének amerikai útjáról nem olvastam elemzést a magyar sajtóban, az pedig igencsak meglepett, hogy a washingtoni magyar diplomácia egyetlen szóval sem kommentálta a látogatást. Sőt, úgy tűnt, hogy a magyar diplomaták nem is vettek részt a találkozók előkészítésében.

Jay Leitner üzletember, Isaac Lefkowitz üzletember, dr. Grósz Andor Mazsihisz elnök, Kewin Owen McCarthy, az USA képviselőházának elnöke, Michael V. Lawler, USA kongresszusi képviselő

A Mazsihisz bejelentése szerint “Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete a rezidenciáján látta vendégül a Mazsihisz elnökét és dr. Hersch Tamás vezetőségi tagot.” Miért a rezidenciáján? Furcsa.

Pontos dátumot sem közöltek és azt sem hogy kinek a meghívására történt a hivatalos látogatás. Itt az USA-ban, ahol én élek, egyetlen angol nyelvű bejelentés sem történt.

Pedig Grósz Andornak sikerült az, ami a magyar diplomácia számára ma gyakorlatilag elérhetetlen. A publikált fotó szerint Grósz hivatalosan találkozott az egyik legbefolyásosabb amerikai politikussal, Kevin McCarthy-val, az USA képviselőházának elnökével. Azért jelentős külpolitikai fegyvertény ez, mert a magyar kormánypolitikusokat manapság elkerülik a „mainstream” demokrata és republikánus politikusok, hivatalos meghívást nem kapnak az Egyesült Államokba. Novák Katalin köztársasági elnök, vagy legutóbb Varga Judit igazságügyi miniszter magánlátogatásokon jártak az USA-ban. Ez utóbbi tényt a honi sajtó szemérmesen elhallgatja.

Szép gesztus, de nem vehető komolyan az, hogy Grósz meghívta McCarthyt Budapestre “annak érdekében, hogy a képviselőház elnöke első kézből tájékozódhasson a magyar zsidóság helyzetéről, valamint a Mazsihisz tevékenységéről.” McCarthy még a találkozóról sem adott ki nyilatkozatot, és nem valószínű, hogy eljönne Budapestre.

Aaron Keyak (balszélen) Biden elnökkel és feleségeikkel

Fontos volt Grósz és Aaron Keyak találkozója is. Keyak az amerikai külügyminisztérium antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízott-helyettese, ortodox zsidó és Biden elnök tanácsadója. A Mazsihisz közleménye szerint felvázolta, hogy melyek azok a közös pontok, témakörök, “amelyekben az antiszemitizmus ellen létrehozott osztálya együtt tud működni a Mazsihisszel”. Úgy tűnik, hogy az amerikai adminisztrációt is foglalkoztatja a magyar antiszemitizmus kérdése.

Nem találkozott viszont Grósz egyetlen zsidó származású amerikai kongresszusi képviselővel (demokratával vagy republikánussal) és ugyancsak hiányzott egy találkozó a befolyásos ADL (Anti- Defamation League) vagy az AJC (American Jewish Committee) szervezetekkel, amelyek árgus szemekkel figyelik a magyar történéseket.

McCarthy mellett csupán egyetlen amerikai kongresszusi képviselő jelent meg Grósszal. Ez a 36 éves Michael Lawler volt, aki csupán néhány hónapja képviselő. Lawler, aki katolikus és felesége Moldovában született, minden alkalmat megragad, hogy Putyin orosz elnök veszélyes politikájára figyelmeztesse tárgyalópartnereit. Putyint aljas bűnözőnek tartja és meglepő volt őt Grósz társaságában látni.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy a Chabad Világszervezet támogatja a Biden adminisztrációt. A legendás Rabbi Shemtov, a Chabad kormánykapcsolataiért felelős vezetője évtizedek óta Joe Biden személyes jó barátja.

Biden elnök és Shemtov rabbi

Grósz látogatására nehéz körülmények között került sor és ezt vendéglátói is jól tudták. A magyar-amerikai kormányközi kapcsolatok 1956 óta nem látott mélyponton vannak. Az Orbán kormány számos területen, elsősorban Ukrajna katonai támogatásának megtagadásával irritálja a Biden adminisztrációt. Budapest túlságosan baráti kapcsolata kommunista Kínával sem népszerű Washingtonban és jó néhány amerikai politikus és közéleti személyiség kritizálta a kormányközeli körök antiszemita retorikáját is. A Holokauszt magyar történetének elferdítése is érzékeny téma.

2019-ben kilenc demokrata kongresszusi képviselő levélben tiltakozott Orbán Viktor látogatása ellen a Fehér Házban. Közöttük öt zsidó származású volt és a magyar antiszemitizmust is felhozták érvként. Marcy Kaptur a magyar-amerikai kongresszusi bizottság társelnöke is aláírta a levelet; ő katolikus és a Cleveland környékén élő nagyszámú magyar származású amerikaiakat képviseli. (Jerusalem Post, 2019. május 19) Kalifornia állami szenátora Scott Wiener 2021-ben kijelentette, hogy a magyar kormány “gyűlölködő, homofób és antiszemita.” (Bay Area Reporter, 2021. szeptember 22)

Még 2015-ben követelte a Wiesenthal Központ az amerikai Wass Albert ünnepségek beszüntetését, és 2017-ben a washingtoni Holokauszt Múzeum, akinek a vezetőivel Grósz Andor is tárgyalt, nyilatkozatban ítélte el Horthy Miklós rehabilitálási kísérletét.

A magyar kormány szerint ezek a kijelentések túlzóak, a magyar kormánysajtó „tájékozatlansággal” vádolja azokat, akik magyar antiszemitizmussal kapcsolatok kérdéseket vetnek fel és a washingtoni nagykövetség gondosan koreografált Holokauszt megemlékezési rendezvényekkel válaszol a felvetett aggályokra. Azoknak kétségtelenül van gesztus és PR hatása, de a felvetett kérdésekre nem adnak választ.

*

Mindent összevetve azonban jelentős siker volt Grósz útja. Különösen az, hogy a jelenlegi politikai körülmények között, hivatalos találkozó keretében tárgyalni tudott befolyásos republikánus és demokrata politikusokkal. Az a tény hogy a Biden kormány képviselője hivatalosan is fogadta a Mazsihisz elnökét, szervezetének fontosságát és amerikai elismerését jelenti.

Grósz bemutatkozó látogatása Washingtonban új ajtókat nyitott meg. Remélhetőleg folytatása is lesz és a jövőben újabb találkozókra és tárgyalásokra is sor kerülhet.

 

[popup][/popup]