Grammy-díj átadás kis antiszemita beütéssel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Grammy-díjak átadását a CBS élőben közvetíti vasárnap este. A műsorban fellép többek között Tamika Mallory, a Nők Menete (Women’s march) szervezője, aki a hírhedt antiszemita Louis Farrakhan „tiszteletesnek” régi hű támogatója. Zsidó szervezetek tiltakozásukat jelentették be.

Forrás: Screenshot

Malloryt már több ízben elmarasztalták Izrael ellenes kijelentéseiért. A zsidó állam születését „emberjogi bűncselekménynek” minősítette, amelynek nincs joga arra, hogy „a palesztinok rovására” létezzen. A közösségi médiában Farrakhan „Saviour’s Day” (Megváltó napja) alkalmából tartott prédikációját népszerűsítette, amiben a zsidókat gyalázó tiszteletest „minden idők legnagyobb emberének” nevezte, aki kimondja a „kemény igazságokat”.

Abraham Cooper rabbi, a Simon Wiesenthal Központ társelnöke a The Algemeinernek azt nyilatkozta, hogy a Grammy-díj producerei „nyilván tisztában vannak [Mallory] a zsidó közösség és Izrael iránt tanúsított gyűlöletével… Évtizedeken keresztül az amerikaiak azonosultak Martin Luther King Jr. álmával egy olyan jövőről, amiben nem a bőrszín, hanem a cselekedetek minősége lesz a döntő tényező. Ezt az üzenetet hagyta cserben most a Grammy… Közös kultúrára van szükségünk, nem pedig a kultúra eltörlésére (cancel culture).”

Az díjak átadási ünnepségét rendező Recording Academy nem kívánta kommentálni a Simon Wiesenthal Központ állásfoglalását.

A StandWithUs Center for Combating Antisemitism ugyancsak elítélte Jay Electronica rapper “A Written Testimony” című albumának jelölését a Best Rap Album kategóriában. Az album Farrakhan uszító beszédeiből idéz, és antiszemita szövegeket tartalmaz.

Louis Farrakhan

Roz Rothstein, a StandWithUs vezérigazgatója kijelentette: „Elszomorítónak és aggasztónak találjuk, hogy az Academy süketséget mutat, amikor az antiszemitizmus szóba kerül. Az ilyen személyek példaképül állítása csupán arra jó, hogy az antiszemitizmust a fősodorba állítsa, és szítsa a gyűlöletet, amely oly sok zsidóellenes gyűlölet-bűncselekményhez vezetett az USÁ-ban.” Carly Gammill igazgató szerint „a Recording Academy és a CBS megfeledkeztek erkölcsi kötelességükről, és olyanokat reklámoznak, akik a fanatizmust hirdetik ahelyett, hogy nagyobb érzékenységet tanúsítanának a színes bőrűek, zsidók és a rasszista gyűlölet más áldozatainak irányában.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Grammy-díj, Louis Farrakhan, Tamika Mallory, Women's March

[popup][/popup]