Genezis-díj az Ukrajnát támogató zsidó aktivistáknak

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Genezis-díj Jelölő Bizottsága – figyelembe véve az előző tizenegy hónap rendkívüli eseményeit – úgy döntött: változtat azon az eddigi gyakorlaton, hogy az elismerést egyetlen zsidó személynek ítélik oda évente. Ehelyett olyan zsidó aktivista közösségek vagy NGOk részesülnek a elismerésben, akik a zsidó értékek szellemében küzdenek a szabadság, emberi méltóság és igazságosság érvényre juttatásáért.

A tíz éve alapított – egymillió dolláros díjazású Genezis-díjat (Genesis Prize) évente egyszer ítélik oda jelentős szakmai sikereket elért zsidóknak, akik szakmai teljesítmény, az emberiség haladásához való hozzájárulás és/vagy a zsidó értékek iránti elkötelezettség területén kimagaslót alkottak. A tavalyi díjazott, Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója, a COVID-19 vakcina fejlesztéséért részesült a 2022. évi elismerésében.

Natan Sharansky, a Genesis-díj Alapítvány kuratóriumi elnöke és Stan Polovets, az alapítvány életre hívója és elnöke nyilatkozatban jelentette be a döntést. „Az elmúlt tizenegy hónap eseményei meghaladták a díj fennállása óra eltelt tíz év történéseit: háború, pusztítás, emberi szenvedés, a 2. világháború óta nem tapasztalt méretekben.”

„Emberek tízezrei vesztették életüket, milliók kényszerültek otthonuk elhagyására, veszítették el munkájukat, családok szakadtak szét. A szomszédos országok felé megindult a menekültáradat. Az ottani energiaszolgáltatás sokhelyütt megroppant, a gazdasági következmények világszerte éreztették hatásukat, több tízmillió ember életét nehezítették, messze a konfliktuszónákon túl.”

„Ugyanakkor az emberi segítőkészség, szeretet, és tenni akarás is eddig nem tapasztalt mértékben nyilvánult meg. Szerte a világban magánszemélyek és szervezetek ezrei mozdultak meg és erkölcsi parancsaikra hallgatva láttak önkéntes munkához, adakoztak, nyújtottak menedéket, és fejtettek ki politikai tevékenységet.”

“A Genesis-díj Jelölő Bizottsága felhívja a zsidó aktivistákat és civilszervezeteket, hogy segítsék az ukrán népet a szabadságért, függetlenségért és méltóságért vívott harcában, a háború okozta humanitárius krízis leküzdésében” – hangzik a Genesis-díj Jelölő Bizottsága nyilatkozatában.

Stan Polovets (Forrás: GENESIS PRIZE FOUNDATION)

 

A Genesis-díj Alapítvány arra törekszik, hogy Ukrajna ügye kerüljön reflektorfénybe

2023-ban az alapítvány törekedni fog arra, hogy az Ukrajna javáért munkálkodó személyek és NGO-k (nem kormányzati, civil szervezetek) kerüljenek rivaldafénybe, vívmányaikat megosztja a zsidó közösségekkel és másokat is igyekszik bevonni az ilyen tevékenységekbe. Az alapítvány folytatja az ukrajnai válság hatásainak enyhítésén tevékenykedő NGOk pénzügyi támogatását, amint azt tette a háború kezdetétől fogva.

Stan Polovets alapító és elnök szerint: “Tanúi lehettünk annak, hogy 2022-ben számtalan zsidó aktivista, önkéntes és sok szervezet szállt szembe az ukrajnai brutális háború kihívásaival.”

“2023-ban a Genesis-díjban azok részesülnek, akik energiájukat, erejüket, erőforrásaikat és idejüket nem kٕímélve kelnek Ukrajna segítségére, akik önzetlenül szállnak szembe az ottani humanitárius válsággal, és segítik polgárait a szabadságért, emberi méltóságért és függetlenségért vívott harcukban. Ahelyett, hogy múltbeli teljesítményeket honorálna, a 2023. évi díjban azok részesülnek, akik a jelenben végeznek fontos munkát, és másokat is arra ösztönöz, hogy csatlakozzanak az ilyen közös erőfeszítésekhez.”

Natan Sharansky, a Genesis-díj Alapítvány kurátora és a tanácsadó testület elnöke nyilatkozta: „Nagy büszkeségemre szolgál, amikor látom, milyen sok zsidó személy és szervezet kelt Ukrajna segítségére világszerte. A konfliktus a jó és rossz közötti összecsapás, és számunkra, zsidók számára parancsoló szükségszerűség, hogy szilárd erkölcsi alapon foglaljunk állást. Ez évi díjunkat azok kapják, akik az ilyen elvek mentén választanak és cselekszenek.”

Natan Sharansky (credit COURTESY NATAN SHARANSKY)

Sharansky így folytatta: „A nemzetközi támogatás döntő lehet abban, hogy a küzdelem Ukrajna győzelmével záruljon. A zsidók számára is fontos hogy folytassák a harc támogatását, hogy hűek maradjunk alapító értékeinkhez: a szabadság, az emberi méltóság és az igazságosság melletti kiálláshoz.”

“A nemzetközi segítség döntőnek bizonyulhat abban, hogy Ukrajna győztesen kerüljön ki ebből a küzdelemből” – végezte Natan Sharansky

Dr. Albert Bourla, a Pfizer elnöke és vezérigazgatója, aki a COVID-19 vakcina fejlesztéséért részesült a 2022. évi Genesis-díj elismerésében, ezt nyilatkozta: „A zsidó hagyomány az emberi élet szentségére és a világ jobbításának fontosságára hívja föl a figyelmünket. Mint az előző évi győztesnek, nekem jutott a megtiszteltetés, hogy a Genesis-díj fáklyáját továbbadjam a zsidó aktivisták és szervezetek csoportjának, akik elkötelezettek a bátor ukrán állampolgárok életének védelme és jobbítása iránt.”

jpost.com – Bassa László

 

[popup][/popup]