Gázai népszokások – nincs családi otthon alagút nélkül

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az IDF kedden néhány riportert elvitt Rafah-ba, ahol a Nahal dandár parancsnoka, Yair Zuckerman ezredes bemutatta nekik, hogy a Hamász milyen mértékben integrálódott a civil infrastruktúrába.

Fotók: IDF SPOKESPERSON’S UNIT

Zuckerman a Rafahért folytatott harc – elmondása szerint – 41. napján találkozott az újságírókkal a környék egyik épségben maradt épületében.

“Rafah tele van alagutakkal” – kezdte, hozzátéve, hogy “csak az elmúlt napokban 17 alagutat talált.” “Szinte nincs olyan otthon, ahol ne lenne alagút”, amelyek egyetlen hatalmas labirintusban kötik össze a környéken lévő házakat. Néhol a lakásokat elválasztó falakon is lyukakat törtek, hogy összekapcsolják őket – mondta.

Hogy szemléltesse mondandóját, mutatott egy fényképet, amelyen egy nyitott szekrényajtó látható, mögötte pedig egy lyuk a betonfalban.

A házak drótozott robbanószerkezetekkel is el vannak látva, amelyeket távolról is fel lehet robbantani – mondta Zuckerman, utalva arra a múlt heti esetre, amikor négy katona meghalt egy bombamentesnek hitt házban. Ez másfajta harctér, itt centiről centire zajlanak a harcok, a föld felett és a föld alatt is.

“Ez lassú és fáradságos, de az eredmények jelentősek. A katonák fegyverraktárakat, rakétagránátokat és nagy hatótávolságú rakétákat találtak – magyarázta Zuckerman, hozzátéve, hogy az IDF-nek időt kell adni a terület demilitarizálásának befejezésére.

A katonák “megértik, hogy ez az egzisztenciális probléma az ő vállukon nyugszik” – mondta Zuckerman, miközben elmagyarázta, hogy számtalan apró, szinte észrevehetetlen siker vezet végül a teljes győzelemhez. Nem is akarta számszerűsíteni, hogy ez mennyi időbe telik, csak annyit mondott, hogy fontos a munka befejezése: “Nem akarunk elmenni, amíg nem oldottuk meg a problémát” – mondta.

Jpost.com

[popup][/popup]