Gáza: Valószínűleg sikerült likvidálni a Hamasz harmadik emberét

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A biztonsági kabinet tájékoztatása szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy egy gázai csapás után meghalt a csúcsparancsnok, bár a terrorcsoport még nem kommentálta a hírt.

Biztonsági tisztviselők tájékoztatták a minisztereket a biztonsági kabinet pénteki ülésén, miszerint minden jel arra utal, hogy Marwan Issa, a Hamász katonai szárnyának parancsnokhelyettese és a terrorcsoport harmadik legmagasabb rangú gázai tisztségviselője meghalt, amikor a hét elején célba vette az IDF – jelentette a héber média.

Az IDF hétfőn megerősítette, hogy a múlt héten a Gáza középső részén fekvő Nuseiratban végrehajtott csapás célpontja Issa volt, de akkor azt mondta, hogy nem rendelkezett elegendő információval ahhoz, hogy megerősítse, sikeres volt-e az akció.

Pénteken a biztonsági tisztségviselők a biztonsági kabinet ülésén közölték, hogy a sikerre utaló jelek gyűlnek, de a hadsereg figyelmeztetett, hogy az ügyet még nem sikerült teljes mértékben ellenőrizni, miközben a Hamász továbbra is néma maradt.

A héber média idézte Benjámin Netanjahu miniszterelnököt, aki “Izrael nagyszerű eredményeként” üdvözölte a hírt, és azt mondta a hamaszosokról, hogy “mindannyian meg fognak halni, mindannyiukat el fogjuk érni”.

Issa a Hamász katonai szárnyának, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádoknak a vezetője, Mohammed Deif helyettese. A Hamász gázai vezetőjével, Yahya Sinwarral együtt vélhetően ők szervezték a csoport által elkövetett október 7-i dél-izraeli mészárlását, amely a háborút kiváltotta.

Az “árnyékember” néven ismert Issa sokáig bujkált az IDF elől, és ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt.

Ha Issa valóban meghalt a csapás során, akkor ő lenne az IDF eddigi legnagyobb találata a Hamász elleni háborúban. A hadsereg már több Hamasz-parancsnokot is megölt, de a hierarchia csúcsát még nem érte el.

ToI

[popup][/popup]