Ganzot 61, Netanjahut 58 képviselő ajánlja miniszterelnöknek

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

A centrista ellenzéki Kék-fehér párt elnökét, Beni Ganzot a százhúsz izraeli törvényhozóból hatvanegy, a jobboldali Likudot vezető Benjámin Netanjahut ötvennyolc  javasolt kormányfőnek Reuven Rivlin elnöknél – jelentette a helyi média vasárnap.

Netanjahu és Ganz

A javaslatok után Rivlin már vasárnap éjjelre megbeszélésekre szólította mind Netanjahut, mind Ganzot egy esetleges egységkormány létrehozása érdekében. Az államfő a szeptemberi választások után is egységkormányt javasolt, de a tárgyalások nem jártak sikerrel, és ezért március másodikán harmadszor is az urnákhoz járultak az izraeliek.

A tavaly április óta már harmadik parlamenti választás ismét a korábbiakhoz hasonló helyzetet eredményezett a kneszetben, amelyben a Ganz vezette baloldali-centrista-arab csoport áll szemben Netanjahu jobboldali-vallásos tömbjével, és Avigdor Liberman jobboldali-nacionalista-liberális Izrael a hazánk nevű pártja a mérleg nyelve, ezúttal hét képviselővel.

Tavaly áprilisban Liberman Benjámin Netanjahut javasolta miniszterelnöknek, de nem lépett be az általa megalakítani próbált kormányba. Szeptemberben egyik kormányfőjelölt mellett sem tette le voksát, de ezúttal Ganz mellé állt, miután kampányában megígérte választóinak, hogy megakadályozza egy esetleges újabb, negyedik parlamenti választás kiírását.

Az izraeli jogrend szerint a választásokat követően az államfő megbeszélésre invitálja a pártok képviselőit, akik megteszik javaslataikat arra, hogy kit kérjen fel az új kormány megalakítására. Rivlinnek azt kell választania, akinél a legnagyobb esélyét látja a stabil kormány megteremtésének. Ez általában az a személy, aki a legtöbb képviselő támogatását élvezi.

A kormányfőjelölt 28 napot kap kabinetje kialakítására, amit Rivlin újabb két héttel meghosszabbíthat, ha továbbra is lát esélyt a sikerre. Izraelt 2018 novembere, a kneszet feloszlatása, és az új választások kiírása óta korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezeti. (MTI, Shiri Zsuzsa)

[popup][/popup]