Gantz: Ideje lenne terrorszervezetté nyilvánítani a zászlós menetben randalírozó csoportokat

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Beni Gantz védelmi miniszter hétfőn azt mondta, Izraelnek meg kell vizsgálnia két szélsőjobboldali csoport terrorista szervezetté nyilvánítását.

Vallásos nacionalisták izraeli zászlót lengetnek a Templom-hegyen

Gantz a Beitar Jeruzsálem labdarúgócsapat La Familia nevű szélsőjobboldali szurkolói klubját, valamint a szélsőséges Lehava szervezetet – egy zsidó felsőbbrendűségi csoportot – nevezte meg, akik a palesztinok elleni rasszista támadások mögött álltak a Jeruzsálem-napi zászlós menet idején – írja az ujkelet.live.

A két csoport azonosított „aktivistái” kövekkel dobálták meg és verbálisan inzultálták a palesztinokat a Damaszkusz-kaputól a Siratófalig tartó menet közben.

Gantz, pártja, a Kék-Fehér frakcióülésén felszólalva méltatta az államot a ,,radikális muszlim zavargóknak és terroristáknak” adott határozott válaszáért.

Beni Gantz izraeli védelmi miniszter

,,Hallottam azonban émelyítő, uszító felhívásokat a zsidó csoportoktól is… Védelmi miniszterként úgy gondolom, hogy eljött az idő, hogy fontolóra vegyük: nyilvánítsák terrorszervezetnek az olyan csoportokat is, mint a La Familia és a Lehava”. Gantz elmondta, hogy a kérdésre felhívták a figyelmet az érintett biztonsági szervezetek is.

Omer Barlev közbiztonsági miniszter is megvitatta az ügyet a Munkapárt ülésén. A Haaretz kérdésére válaszolva Barlev közölte, hogy fel kívánja keresni Gali Baharav-Miara főügyészt, hogy megvizsgálja e csoportok törvényen kívül helyezésének lehetőségét.

Naftali Bennett miniszterelnök is elítélte a két csoport tagjainak magatartását, akik szerinte meggyalázták és megzavarták az ünneplést, és megígérte, hogy bíróság elé állítják őket.

Teljes cikk

[popup][/popup]