„Free Palestine!” – szíriai menekült támadt egy zsidó férfira Berlinben

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A német rendőrség elengedte azt a 24 éves férfit, akit csütörtök reggel tartóztattak le, miután brutális antiszemita támadást intézett egy zsidó férfi ellen.

Berlin, Prenzlauer Berg

A szíriai menekült a Prenzlauer Bergben, a német főváros központi negyedében egy youth hostel folyosóján találkozott áldozatával, egy 32 éves brit zsidó férfival, aki kipát viselt. Ez kiváltotta az arab férfi dühét. Leütötte áldozata fejéről a kipát, és megtaposta. Utána azt követelte, hogy a zsidó kiáltsa azt, hogy “Free Palestine”, majd ököllel többször arcon ütötte.

A támadó letartóztatásakor a rendőrség észlelte, hogy erősen ittas állapotban volt a tett elkövetésekor. Személyazonosságát lejárt tartózkodási engedélye alapján állapították meg. Később elengedték azzal, hogy a bevándorlási hivatalban jelentse az incidenst.

A mind gyakoribb antiszemita incidensek közepette is egyedülálló a berliniek gyakorisága. 2021 első felében 522 ilyet esetet regisztráltak; ez a szám – a RIAS, egy monitorozó intézet felmérése szerint – évről évre átlagosan mintegy 17%-kal nő.

A vizsgált időszakban egy napra átlag három atrocitás jutott, amelyek mintegy felét – 211-et – május hónapban, az Izrael és a Hamász közötti összecsapás idején jelentették.

A háború napjaiban csupán Berlinben legalább 12 nagygyűlést rendeztek Palesztina mellett. A szónokok és transzparensek tagadták Izrael jogát a létezéshez, az izraeli politikát a náci Holokauszthoz hasonlították, és a zsidók elleni erőszakra bíztattak. Izrael kikiáltásának évfordulóján (május 15), amit a palesztinok katasztrófának minősítenek, azaz a „Nakba napon” a tüntetők szájából „Izrael gyermekeket gyilkol” kiáltások hallatszottak, a rohamrendőröket pedig kövekkel és palackokkal dobálták meg. Másutt a német fővárosban két fiatal zsidó nőre támadt a palesztinbarát tömeg és „cionista kurváknak” nevezték őket.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:antiszemita támadás, Berlin, szíriai menekült

[popup][/popup]