Frankfurt: mobil applikáció zsidóknak antiszemita támadás esetére

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A frankfurti zsidó közösség Németországban elsőként indított el egy olyan alkalmazást, amely az antiszemitizmus elleni küzdelemben segít azáltal, hogy figyelmezteti a felhasználókat a potenciális biztonsági fenyegetésekre.

A város zsidó közössége reméli, hogy a program mintául szolgálhat egész Németország számára.

Három év kutatás és fejlesztés után, valamint a különböző egyházak által használt alkalmazások alapos tanulmányozása után a zsidó közösség most bemutatta az alkalmazást, amely mind a tagjait, mind a nagyközönséget szolgálja.

Az alkalmazás egyben védett online teret is biztosít, ahol a tagok “félelem nélkül” eszmét cserélhetnek.

Benjamin Graumann, a frankfurti zsidó hitközség digitalizációs osztályának vezetője szerint az applikáció létfontosságú eszköz a közösségi kapcsolattartáshoz, friss információkat kínál az eseményekről és elősegíti a tagok közötti kapcsolatokat.

“Már nem tudunk minden tagot elérni a Facebookon és a leveleken keresztül” – mondta.

“Ez az első ilyen alkalmazás egy németországi zsidó közösségben. Erre eddig nem volt példa, ami kihívást jelentett. De most már nagyon boldog vagyok.

“Azt is tervezzük, hogy az idősek otthonában az applikációhoz értő embereket képezzük ki.”

Benjamin Graumann

Az alkalmazás lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy jegyeket vásároljanak színdarabokra, megnézzék a zsidó ünnepek időpontjait, vagy megtalálják a zsidó óvodákat és kóser éttermeket.

Az új tagok számára egy hirdetőtáblát is tartalmaz, ahol a bébiszitterektől kezdve az új barátokig mindent megtalálhatnak.

A jövőbeli tervek között szerepel az alkalmazás többnyelvűvé tétele, valamint olyan funkciókkal való bővítése, mint a dokumentum megosztás és a csevegési funkciók.

A frankfurti zsidó közösségnek közel 7000 tagja van, ezzel Németország négy legnagyobb zsidó közösségének egyike.

Remélik, hogy az alkalmazás mintául szolgál majd az országszerte 95 000 tagot számláló zsidó közösségek számára, amelyek a Németországi Zsidók Központi Tanácsának ernyőszervezete alatt működnek.

A közelmúltbeli izraeli Hamász-támadást követően sok izraeli keresett biztonságot és segítséget a frankfurti közösségben, amely számos ukrán menekültnek is menedéket nyújtott.

A “Shuk Maidan” online piactér, amely kezdetben az ukránok számára volt fenntartva, most már kibővített támogatást nyújt.

Jewish Chronicle

[popup][/popup]