François Hollande: „A zsidóknak van helyük Franciaországban, az antiszemitáknak nincs”

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

 „A zsidók otthon érezhetik magukat Franciaországban, az antiszemitáknak viszont nincs helyük a köztársaságban” – ezt mondta a napokban Francois Hollande francia köztársasági elnök a francia zsidó ernyőszervezet, a CRIF díszvacsoráján.

Francois Hollande

Francois Hollande

Az elnök bejelentette továbbá, hogy a kormány az antiszemitizmus elleni határozott lépésekre szánta el magát egyrészt a zsidó élet helyszíneinek védelmében, másrészt az Interneten terjedő gyűlöletbeszéd megfékezésére. Manuel Valls miniszterelnök a közeli napokban fogja konkretizálni és részleteiben is előterjeszteni ezeket az intézkedéseket. „A zsidók védelmével a köztársaság önmagát védi” – tette hozzá az elnök, aki a dzsihád terrorizmus elleni összeurópai együttműködésre hívott fel.

A francia elnök az antiszemita cselekmények elkövetőinek sokkal szigorúbb megbüntetését és a gyűlöletbeszéd elleni hatékonyabb fellépést sürgette. „Az efféle uszítást inkább büntetőjogi, semmint médiajogi ügyként kellene kezelni”. Hozzátette, hogy küszöbön áll egy konzultáció az Internet szolgáltató óriáscégek ügyvezető igazgatóival a hálózaton terjedő gyűlöletbeszéd megfékezése céljából. Ami pedig az iskolai oktatást illeti, „szó sem lehet a Soá tagadásának hirdetéséről.”

„Párizsban és Koppenhágában a terroristák hadat üzentek nekünk. Ezek komoly sebek, a merényletek és gyilkosságok megosztani igyekeznek bennünket, és alapjaiban fenyegetik a társadalmi együttélést. Az első áldozatok mindig a zsidók.” Mindez 70 évvel a holokauszt után, de Franciaország keményen visszavág.

Az egyik előkelő párizsi hotelben rendezett vacsorán mintegy 700 meghívott vendég vett részt. Az évente egy alkalommal rendezett vacsorára vezető francia politikusok (a kormány csaknem fele), és a legnagyobb vallások vezetői hivatalosak.

Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke nagyra értékelte Francois Hollande beszédét és kiemelte: „Az elmúlt hónapokban a franciaországi zsidóságot – Európa legnagyobb zsidó közösségét – érték a legvadabb támadások a II. világháború óta. Mindannyiunk – zsidó, muszlim, keresztény vezetők, a kormányzatok és a legszélesebb civil társadalom – kötelessége, hogy harcoljunk a szabadságjogok érvényesítéséért, a terrorizmus és a szélsőséges megnyilvánulások ellen.”

Röviddel a CRIF vacsora kezdete előtt a Francia Muszlim Tanács (CFCM), az ország legnagyobb iszlám szervezete bejelentette távolmaradását, mivel Roger Cukierman, a zsidó szervezet elnöke a fiatal moszlimokat tette felelőssé az erőszakos cselekményekért – még akkor is, ha ők csupán a muszlim közösség törpe kisebbségét alkotják, és a halottak között is sok a muszlim. A CFCM ugyancsak elítélte, hogy Cukierman egyetért Walls miniszterelnök szóhasználatával, aki korábban „iszlám fasizmusról” beszélt.

A European Jewish Press cikke nyomán.

 

 

Címkék:antiszemitizmus, Franciaország, Francois Hollande

[popup][/popup]