Franciaország: tizenévesek terveztek terrortámadást zsidó célpontok ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A francia ügyészség egy 19 éves és egy fiatalkorú ellen emelt vádat Párizs környékén zsidó célpontok elleni terrortámadás tervezése miatt – közölte egy igazságügyi forrás az AFP-vel.

A párizsi nagy zsinagóga épülete Képünk illusztráció  (forrás: Wikipedia)

Bár a párosról nem hoztak nyilvánosságra további részleteket, a francia terrorellenes nyomozók fokozott aggodalmukat fejezték ki, mivel az elmúlt hónapokban terrortámadások tervezése miatt őrizetbe vett gyanúsítottak életkora egyre alacsonyabb. A 19 éves férfi ellen “terrorista összeesküvés” elkövetése és “terrorista merénylethez szükséges fegyverek megszerzése és birtoklása” miatt emeltek vádat – mondta a névtelenséget kérő igazságügyi forrás.

A 18 év alatti fiatalt június 13-án vették őrizetbe. A páros a közösségi médiában vette fel a kapcsolatot, és egy “erőszakos akciót terveztek, amely zsidó célpontok ellen irányult” – állítja a forrás anélkül, hogy részleteket közölne a tervről. A terrorizmusellenes nyomozók szerint az elmúlt hónapokban egyre több fiatalt vettek őrizetbe támadások előkészítése miatt.

A francia politikusok is elítélték az ország zsidó közössége – az Izraelen és az Egyesült Államokon kívüli legnagyobb zsidó közösség – ellen elkövetett támadások növekvő számát. Felháborodásuknak adtak hangot egy 12 éves zsidó lány múlt szombati megerőszakolása miatt egy Párizs külvárosi parkban. Két 13 éves fiút nemi erőszakkal és antiszemita inzultus elkövetésével vádoltak meg.

ToI

[popup][/popup]