Franciaország: antiszemita hullámot váltott ki a közel-keleti konfliktus

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A feszültség Franciaországban különösen nagy, ahol nagyszámú muszlim lakosság él, és ahol Izrael és az Egyesült Államok után a világ legnagyobb zsidó közösség is él. A közel-keleti konfliktus fellángolása múltban is gyakran váltotta ki az antiszemita incidensek növekedését.

Az Ozar Hatorah vallásos iskola Sarcelles-ben

Szombaton Gérald Darmanin francia belügyminiszter elmondta, hogy az izraeli és gázai erőszak kiéleződése óta 189 fenyegetést kaptak zsidó személyek illetve intézmények és ennek kapcsán és 65 letartóztatás történt Franciaországban. A Pharos online platform, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd bejelentését, 2449 alkalommal kapott riasztást.

“Az incidensek többsége horogkeresztes graffiti vagy olyan jelszavak, mint a halál a zsidókra, illetve [palesztin felkelésre] való felhívások” – mondta Darmanin a France Inter rádiónak csütörtökön. “Aztán voltak komolyabb akciók, mint például iskolák vagy zsinagógák előtt letartóztatott emberek fegyverrel, vagy egy drón, amelyet egy zsidó kulturális központ fölött repítettek el”.”

Sarcelles-ben, Párizs északi elővárosában, ahol nagy zsidó közösség él, René Taieb rabbi elmondta, hogy sok zsidó szülő pénteken távol tartotta gyermekét az iskolától, válaszul a közösségi médiában megjelenő antiszemita fenyegetések nagymértékű növekedésére.

“Val-d’Oise [Sarcelles-től északnyugatra fekvő megyében] egyes iskolákban 600 diákból még 60 sem jelent meg” – mondta Taieb, aki egy 40 ezer fős zsidó közösséget vezet a régióban. “Maguk a tanárok sem akarták iskolába vinni a gyerekeiket”.

Ez a félelem csak fokozódott, miután pénteken egy férfi megölt egy tanárt egy észak-franciaországi iskolában elkövetett késes támadásban, amely Emmanuel Macron elnök szerint “az iszlamista terror barbárságát” mutatja.

Bár a támadást nem minősítették antiszemitának, franciaországi zsidó vezetők és kormánytisztviselők összefüggésbe hozták az izraeli és palesztin területeken zajló konfliktussal.

“Hírszerzésünk szerint sajnos van kapcsolat a Közel-Keleten történtek és ez utóbbi  cselekmény között” – mondta Darmanin. “Azért látjuk ezt, mert tudjuk, hogy alantas felhívások hangzottak el, amiért kénytelenek voltunk cselekedni”.

Robert Ejnes, a franciaországi zsidó szervezetek tanácsának (Crif) ügyvezető igazgatója szerint az arab-izraeli konfliktus minden korábbi eszkalációja ltalában kihatott az európai zsidókra, még akkor is, ha a támadások mögött gyakran nem volt egyértelmű logika.

“Nehezen találok kapcsolatot a palesztinok támogatása és a zsinagógák elleni támadások között” – mondta. A palesztin ügy támogatói az izraeliek támadása helyett “a francia zsidók ellen” fordultak.

FT.com

[popup][/popup]