Franciaország: 10 millió dolláros támogatás Izrael bojkottját hirdető palesztin szervezetnek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Franciaországban már több ízben döntött úgy a bíróság, hogy az Izrael elleni Bojkott, Tőkekivonás, Szankciók (BDS) mozgalom támogatása törvénytelen.

BDS tüntetés 2010-ben Melbourne-ben (Forrás: Wikipedia)

A Francia Fejlesztési Ügynökség (AFD), amely az „éghajlatváltozás, biológiai sokszínűség, béke, oktatás, városfejlesztés, egészségvédelem és kormányzat” területén nyújt támogatásokat, a múlt évben 8 millió euró támogatásban részesítette a NGO Development Center (NDC) nevű palesztin civil szervezetet. Állítása szerint az NDC a helyes kormányzás (good governance) gyakorlatát segíti elő a Nyugati-parton (Júdea-Szamária). 2008-ban azonban kidolgozták a palesztin NGO-k magatartási kódexét, amely elutasít „bármilyen normalizációs tevékenységet a megszállókkal (értsd: Izraellel), politikai-biztonsági, kulturális vagy fejlesztési vonalon egyaránt”.

Az izraeli NGO Monitor nevű civil szervezet, amely a palesztin-izraeli konfliktus terén vizsgálja az NGO-k és külföldi kormányok tevékenységét, múlt heti nyilatkoztában fölszólította a francia kormányt, hogy „vizsgálja felül támogatását az ország BDS-t egyértelműen elutasító politikája szellemében.”

Franciaországban tucatnyi Izrael ellen bojkottot hirdető szervezetet vádolnak azzal, hogy a 2003-ban meghirdetett Lellouche törvény ellenére szítja a gyűlöletet, vagy diszkriminációt hirdet bizonyos országok vonatkozásában.

Magali Mevellec AFD szóvivő kijelentette, hogy az NDC „működése megfelel a francia törvényeknek”, de a Jewish Telegraphic Agency további kérdéseire nem válaszolt. Szerinte Franciaország „támogat minden olyan törekvést, ami a lakosság jólétét növeli” – és itt a palesztin területekre gondolt.

JTA – Bassa László

Címkék:BDS, Franciaország, palesztin szervezet

[popup][/popup]