Francia városatya horogkeresztes tortával ünnepelte 40. születésnapját

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Djamel Bouzaam, Montpellier város szélsőjobboldali tanácstagja horogkeresztes szülinapi tortájának képét még meg is osztotta a twitteren.

Bouzaam bemutatja a “quenelle” üdvözlést a városi tanácsban

Benedetto Zacchirolinak, a 158 önkormányzatot számláló Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR) szervezet elnökének írt levelében Dr. Shimon Samuels, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója felhívta a figyelmet Djamel Bouzaam viselkedésére, akit Montpellier város tanácsába a Nemzeti Összefogás (Rassemblement National, a korábbi szélsőjobb Nemzeti Front) képviselőjeként választottak be.

Az antiszemitizmus ellen küzdő Bureau National de Vigilance Contre l’Antisémitisme (BNVCA) szerint Boumaaz-t korábban számos alkalommal bírságolták meg a “quenelle”, azaz torzított náci karlendítés kapcsán, amelyet betiltottak Franciaországban. Ugyancsak pénzbírságban részesült Boumaaz, miután a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnap alkalmából kitűzött meleg büszkeség lobogóját letépte a Montpellier-i városi tanács épületéről.

Samuels felhívta a figyelmet Boumaaz legújabb antiszemita gyűlöletcselekedetére, amelyet twitter üzenetben tett közzé, imígyen: „Szép napot töltöttem családom körében és SS barátaimmal (mes amiSS –francia szójáték) , zenét hallgattunk, finom ételeket fogyasztottunk és végül megérkezett a születésnapi torta, SS barátaim ajándéka…”

A tortát horogkereszt díszítette.

A Wiesenthal Központ felkérte az ECCAR-t hogy „ítélje el Boumaaz-t és követelje a város főpolgármesterétől, hogy tegyen lépéseket Bouzaam önkormányzati funkcióiból történő elmozdításáért”. Samuels hozzátette, hogy “Az önök hivatalos partnereként javasoljuk, hogy az Európai Városok Koalíciója a Rasszizmus Ellen (ECCAR) állítsa össze azon ismert rasszista szélsőségesek névsorát, akik helyi önkormányzatokban tisztséget viselnek.”

A levelet megküldték Katharina Von Schnurbeinnek, az EU Antiszemitizmus Elleni Bizottsága koordinátorának.

A Wiesenthal Center közleményét Bassa László fordította

[popup][/popup]