Főrabbi kerestetik!

Írta: Cseh Viktor - Rovat: Hagyomány, Politika

Ortodox közgyűlés  – rövid, tömör, csattanós

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség hagyományosan megtartotta zájin ádári közgyűlését, február 17-én három órás kezdettel, a Dob utcai székház harmadik emeleti dísztermében. A közgyűlés kicsit késve, de határozatképesen kezdődött.

orth kozgy

A közgyűlés résztvevői (A szerző felvétele)

Az esemény formai részét Zeév Paskesz főtitkár vezényelte le, ő üdvözölte a megjelenteket, majd kérte fel Deblinger Eduárd elnököt, hogy tartsa meg beszámolóját a tavalyi évről. Az elnöknek ez volt az első közgyűlése megválasztása óta, ennek ellenére gördülékeny és lényegre törő ismertetést tartott. Beszédét azzal kezdte, hogy átadta dr. Feldmájer Péter MAZSIHISZ elnök és Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató üdvözletét, valamint sajnálatukat továbbította, hogy nem tudnak jelen lenni, mert egyikük beteg, másikuk pedig egyéb halvacsorai meghívást kapott.

Következtek a jól ismert anyagi problémák a Wesselényi utcai iskolával, a Hanna étteremmel, illetve az Alma utcai szeretetotthonnal. Ellenben bizakodását fejezte ki az elnök abban a tekintetben, hogy bölcsődét tudtak nyitni a Wesselényi iskola épületében, ahol a létszám is elkezdett nőni. A létszámnövelés azonban továbbra is kiemelt feladat, hogy az ott tanulók és oktatók felett ne lebegjen folyamatosan az intézmény bezárásának veszélye. Szintén pozitívum, hogy tavaly, sok év után először, a kóser húsbolt nyereséggel zárt, és a vegyesbolt is csak kis veszteséget könyvelt el.

kazinczy-utca-29-31

A Kazinczy utcai zsinagóga utcai frontja

 

Az Alma utcai otthon jelenleg a legtöbb veszteséget okozó intézmény a hitközségben, fenntartható működéséhez teljes létszámmal kellene működnie, olyan emberekkel, akik részt fizetnek ellátásukért, és egyébként rászorulnak. Egy fő teljes ellátása havonta 280 ezer forint, ennek jelentős része a hitközségre hárul (62 ezer Ft-ot fizet a lakó, 72 ezer Ft normatív támogatást ad az állam, a maradék 146 ezer Ft-ot pedig a hitközségnek kell állnia). A maximális létszámon való üzemeltetés egyébként nem vízió, havonta legalább öt potenciális jelentkező lenne, csak visszatartja őket a szobák többségének korszerűtlen állapota. Így a helyzet csak egyszeri, nagy összegű beruházással lehet megoldható. A részletes számadatokat a főkönyvelő ismertette.

A 2013-as évben az államtól, a MAZSIHISZ-en keresztül kapott 190 milliós járadék – részben az infláció miatt, részben egyéb okok miatt – 200 millió forint fölé fog emelkedni, ám a minimális működéshez így is még kb. 90 millió Ft-ra lenne szükség. Deblinger első évéről fontos még megemlítenünk azokat az extra tíz milliókat a költségvetésben, amiket személyesen járt ki önkormányzatoknál.

Kardinális kérdéseket vetett fel a hivatalos bejelentés, hogy Weiszberger Mózes főrabbi február hó végi hatállyal távozik posztjáról.

weisberger-soner-dob-u35

A távozó Weiszberger rabbi (jobbra), Schőner Alfréddal, az ORZSE rektorával

 

 

A főrabbi távozását rossz egészségügyi állapotával indokolta az elöljáróságnak. A rabbi-állás üresedése nem érte teljesen váratlanul a közösséget, már    hónapokkal ezelőtt felreppent a hír a távozásról. Az elnök a biztos információ birtokában már többször Izraelbe utazott, hogy új rabbit találjon az ortodox közösség élére. Ez idáig sikertelen volt a próbálkozás, és ez komoly problémákat vetett fel a jelenlévők között. Mi lesz március 1-jével? Hogy lesz kóser a mikve? A hús? Mi lesz a kósersági felügyelők felügyeletével? Itt a Pészach a nyakunkon, hogy lesz kóser ellátás?

Főrabbit nem könnyű találni. A kiváló Weiszberger rabbinál csak    jobb jöhet szóba, így a léc igen magasra került. További elvárás, hogy beszéljen magyarul, olyan kósersági pecsétje legyen, amit mindenki elfogad, s éljen itt, hogy mindig lehessen hozzá fordulni.

„Rabbinézőbe” legközelebb purim után indul az elnök.

[popup][/popup]