Foci VB zsidó szemmel

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

Nem volt még példa arra, hogy a foci VB-t november végén kezdjék. Azért van így, mert Katarban a hőmérő higanyszála napközben még ilyenkor is ritkán esik 27 fok alá.

Az arab országról szóló szalagcímek leginkább az emberi jogokról szólnak. A sportesemény előkészületei évek óta folytak, a 200 milliárd (!) dollárt fölemésztő építkezéseken az emberjogi szervezetek szerint több ezer vendégmunkás vesztette életét.

Katarnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel, ami feszültséget teremtett a zsidó állam sportrajongói körében.

Alábbiakban néhány zsidó vonatkozás.

 

Az USA csapatában két zsidó játékos szerepel

Az egyik a válogatott kapusa.

A New Jersey születésű 28 éves Matt Turner, aki 14 éves korában kezdett el futballozni középiskolai csapatban, majd az egyetemen folytatta. Profi karrierje a New England Revolution csapatában kezdődött. Jelenleg az angol Premier League-ben szereplő Arsenal F.C. tartalékkapusa.

Turner és Jedlin

Turner apja zsidó, anyja pedig katolikus; ő inkább zsidónak érzi magát. Egy podcastban magyarázta, hogy dédszülei a 2. világháború idején vándoroltak be és Ellis Islanden vették föl a Turner nevet. A sportoló 2020-ben litván állampolgárságot szerzett.

A csapat védelmében játszik a Seattle-ben zsidónak született DeAndre Yedlin, aki azonban saját bevallása szerint inkább a buddhizmust gyakorolja. Jobb vállán hatalmas héber tetoválás megemlékezés a zsidó dédszülőkről.

Yedlin ereiben afro-amerikai vér is csörgedezik, de indián (native American) és lettországi gyökerei is vannak. Jelenleg első évét tölti az Inter Miami csapatában, miután öt évet töltött a Premier League-ben, a Newcastle United színeiben. Az amerikai válogatott egyetlen játékosa, aki már volt VB-n, 2014-ben.

Edzője szerint átlagos játékos, de emberi kvalitásai kiemelik őt a többiek közül. „Igazi hangadó a csapatban, és mindig ott van, ha valakit vigasztalni kell; mozgósító ereje van” – mondja róla edzője.

Izrael nincs ott a VB-n

Izrael először és mindeddig egyetlen alkalommal, 1970-ben szerepelt a világversenyen. A fél évszázados kiesés nem a tehetségek hiányának tulajdonítható.

Izrael egyike volt az 1954-ben alakult Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) alapító tagjainak; a válogatott 1964-ben elnyerte az AFC kupát. A sikerre árnyékot vetett a számos állam részéről megnyilvánuló bojkott. 1974-ben az AFC kizárta tagjai közül a zsidó államot, amelynek két évtizedet kellett várnia, míg az Európai Labdarúgó szövetség tagjai közé fogadta.

A kemény konkurencia és gyakori antiszemitizmus dacára a zsidó és izraeli játékosok valamint az Izraeli Labdarúgó-szövetség (IFA) elégedett a jelenlegi helyzettel.

Shlomi Barzel, az IFA szóvivője nyilatkozta a JTA- nek: „Jónak látjuk, hogy klubjaink és nemzeti válogatottunk európai színvonalon játszik. Meleg fogadtatásban részesülünk és kihívásokkal szembesülünk Európában”.

A 2022-es VB selejtezői során Izraelt Dánia csapata ütötte el a továbbjutástól.

 

Izraeliek általában nem utaznak Katarba, a mostani VB viszont kivételt képez

A két ország között nincsenek közvetlen légijáratok. A világbajnokság idején azonban Tel-Aviv és Doha között járatokat nyitottak, és azokon izraeli állampolgárok, és – izraeli jóváhagyással – a Nyugati-Parton vagy Gázában élő palesztinok mehetnek Katarba.

Izraeli diplomaták ugyancsak lesznek a helyszínes, ami fontos, mert a katari zsidó közösség kicsiny, bár az öböl-menti zsidó közösségek tagja. A Chabad-Lubavicsi mozgalom szokott a kóser és más szolgáltatásokról gondoskodni, a legközelebbi Chabad központ az Egyesült arab Emírségekben (UAE) működik.

Miközben mintegy 20.000 izraeli turistára számítanak, a zsidó állam kormányzata óvatosságra hív föl.

“Az iráni válogatott ott lesz a VB-n; több tízezer szurkolójuk kíséri őket, és érkeznek turisták az öböl-menti országokból is, akikkel nincs Izraellel diplomáciai kapcsolatunk… Saját biztonságuk érdekében ne tüntessenek izraeli jelenlétükkel” – figyelmeztetett egy magas rangú tisztviselő a külügyminisztérium kampánya keretében.

Ami a kóser étkezés lehetőségét illeti, az legalábbis korlátozott lesz, úgy tűnik, csak hideg ételek lesznek elérhetők azt ezt igénylők számára.

JTA – Bassa László

Címkék:Futball VB, Izrael, Katar, zsidó játékosok

[popup][/popup]