Fertőzés-gyanúsak titkosszolgálati megfigyelése csak parlamenti felügyelettel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A koronavírusos betegek titkosszolgálati megfigyelését parlamenti bizottságnak kell felügyelni. Ha öt napon belül ez nem valósul meg, a megfigyelést be kell szüntetni. Így döntött az izraeli legfelsőbb bíróság.

Esther Hayut, az izraeli legfelsőbb bíróság elnöke (Fotó: Olivier Fitoussi/Flash90)

Netanjahu ügyvezető miniszterelnök utasítására a Sin Bét titkosszolgálat – mobiltelefonjaik figyelésével – nyomon követi azon izraeliek mozgását, akiket koronavírus fertőzöttség gyanújával miatt karanténba utaltak.

A döntést sokan vitatták, mondván, hogy ha a járványveszélyre hivatkozva sem lehet kiadni olyan rendeleteket, amelyek kontroll nélkül adnak jogosítványokat hatalmi szervezeteknek. A mobiltelefonok követése olyan módszer, amit Izraelben eddig csak terroristák azonosítására használtak.

A Legfelsőbb Bíróság csütörtökön olyan döntést hozott, hogy Sin Bét eljárását öt napon belül egy újonnan felállítandó parlamenti albizottság felügyelete alá kell vonni. Amennyiben ez nem történik meg, a Bíróság megszünteti ezt az eljárást.

A megfigyelés alá vont személyek nem csupán a bizonyítottan fertőzött emberek, hanem mindazok, akik az előző két hétben fertőzött személyek közelében tartózkodtak két méteres távon belül, tíz percnél hosszabb ideig.

A parlament, a Kneszet pillanatnyilag nem ülésezik, mert annak elnöke, a Likud párti Juli Edelstein, vitatható körülmények között hétfőig felfüggesztette az üléseket. Edelstein célja az volt, hogy megakadályozza az ellenzéki többséget az új bizottságok számukra kedvező megalakításában – továbbá egy új Kneszet-elnök megválasztásában.

A bíróság nem vitatta, hogy a tömeges megfigyelés hatékony eszköz lehet a vírus elleni küzdelemben, azonban hangsúlyozta, hogy a járvány nem adhat okot politikai machinációkra, mint amellyel megakadályozták a parlamenti bizottságok megalakítását.

Times of Israel

Címkék:Kneszet, koronavírus, Legfelsőbb Bíróság, megfigyelés, Sin Bét

[popup][/popup]