Feltételesen szabadlábra helyeznék Robert Kennedy gyilkosát

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Történelem

Kalifornia Állam kegyelmi bizottsága Sirhan Sirhan feltételes szabadságra helyezését javasolja. A jeruzsálemi születésű, palesztin keresztény férfi beleszólt a történelembe, amikor 1968-ban halálos lövést adott le Robert Kennedyre, aki a demokrata párti elnöki előválasztás fő esélyese volt.

Sirhan Sirhan 2021-ben (Forrás: Wikipedia)

A bizottság javaslatát azzal indokolta, hogy a 77 éves Sirhan megbánást tanúsított, és valószínűtlen, hogy ismét hasonló bűnre vetemedne. Halálos ítéletét 1972-ben változtatták életfogytig tartóra, amikor az államban megszüntették a halálbüntetést.

A bizottság ügyvédeinek 90 nap áll rendelkezésükre a döntés megváltoztatására, majd Gavin Newsom demokrata kormányzónak 30 napja, hogy jóváhagyja azt. Newsom, akire szeptember közepén szavazás vár visszahívásáról, még nem határozott. Kennedy még élő gyermekei közül hat nyilatkozott, hogy a testület döntése megrázta őket, és sürgetik Newsom kormányzót, hogy semmisítse meg az ítéletet, ám ketten, Douglas and Robert Jr. a szabadon bocsátás mellett vannak.

Robert Kennedy annak idején New York-i szenátor volt, támogatta 50 vadászgép eladását Izraelnek, ami az egyik oka volt a palesztin keresztény Sirhan felháborodásának.

Sirhan a börtönben 1969-ben (Forrás: Wikipedia)

“Egyetlen kapcsolatom Robert Kennedyvel az volt, hogy támogatta Izraelt, és nyíltan kiállt amellett, hogy eladjanak Izraelnek 50 vadász-bombázót, nyilvánvalóan azért, hogy ártsanak a palesztinoknak.”

Kennedy még 1948-ban látogatást tett az akkori Palesztina brit mandátum területén, közvetlenül Izrael függetlenségének kihirdetése előtt, és a zsidó állam szenvedélyes híve lett.

Sirhan, aki szabadlábra helyezése után Jordániában telepedhet le, sajnálatát fejezte ki cselekedetéért.

Címkék:gyilkosság, Robert Kennedy

[popup][/popup]