Félmillió követője van Izrael perzsa nyelvű Instagram oldalának

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az arab világ felé küldött izraeli internetes üzenetek hetente 12 millió embert ér el .

Az izraeli külügyminisztérium perzsa nyelvű Instagram oldala

A zsidó állam külügyminisztériumában működő Digitális Diplomácia Osztály három vezetője szerdán online sajtóértekezletet tartott. Az eseményen Yiftah Curiel osztályvezetőn kívül részt vett Sharona Avginsaz, a perzsa nyelvű New Media igazgatója, és Yonathan Gonen, az arab nyelvű New Media igazgatója. Elmondták, hogy a diplomáciai erőfeszítések komoly sikerrel jártak a közösségi média területén.

Avginsaz elmondása szerint az irániak felé az Instagram bizonyult a legfontosabb médiumnak, mivel ez az egyetlen platform, aminek használatát nem tiltja a teheráni rezsim. A külügy perzsa nyelvű Instagram oldalát 500 ezren követik. A csatorna „a párbeszéd megteremtése” céljából jött létre, és a járvány meg az iráni gazdasági zűrzavarok megnövelték az izraeli platform iránti érdeklődést. Az irániak hiteles információt várnak Izraeltől, többek között járványügyben. Hozzátette: vannak olyanok is, akik elmennének az országból, nem is kevesen, és akiket üldöznek politikai nézeteikért. A posztokból – igaz nem az összesből – ez olvasható ki.

Gonen megjegyezte, hogy a legtöbb arab országnak nincs kapcsolata Izraellel, így itt a közösségi média hézagpótló szerepet játszik: hetente 12 millió embert ér el szerte az arab világban. Megpróbálunk közvetlenül kapcsolatokat kiépíteni, és igyekszünk megtörni a zsidó államot övező sztereotípiákat is, amiben az arab média bővelkedik. A felhasználók különösen a technológiai vívmányok, az izraeli kultúra és társadalom iránt érdeklődnek.

Gonen gyökeres változást lát az arabok viszonyulásában Izraelhez. Ha az arab világban élő emberek kommentjeit vizsgáljuk, kiderül, hogy szemükben már nem Izrael az alapvető probléma. Örülünk a pozitív változásoknak, és reméljük, hogy a jövőnek dolgozunk.

algemeiner

 

Címkék:Instagram, Irán, Izrael

[popup][/popup]