Felemás beszédek, felelős civil tett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Avagy: egy kéretlen hozzászóló bátor szavai.

Gulyás Márton

Gulyás Márton beszél, Botos János igazgatóhelyettes értetlenül, rosszallóan néz

Rétvári Bence államtitkár féligazságai után, Gulyás Márton, a Krétakör színház vezetője megzavarta a Holokauszt Emlékközpont hivatalos megemlékezését.  Gulyás a német megszállás Szabadság térre tervezett emlékműve ellen lépett fel, amikor az államtitkár után magához ragadta a szót.

Rétvári Bence államtitkár a Holokauszt Emlékközpontban vitatható állításokat tett a vészkorszak idejéről szólva.

Mint például:

„Ebben az időszakban az állam nem tudta megvédeni polgárait.”

Hát nem. Az állam nemhogy „nem tudta megvédeni polgárait”, hanem maga az állam követte el a bűnöket: törvényekkel diszkriminálta, kifosztotta, deportálta polgárait.

 És egy másik félreérthető mondat:

„És valóban, felelőssége kell, hogy legyen az államnak azon a területen, amikor rémtetteket, a holokauszt idején a magyar állam nevében követtek el.”

Nemcsak hogy a “magyar állam nevében”, s nem valakik mások követték el a „a magyar állam nevében” a bűnöket: a magyar állam képviselői, a magyar állam követte el a bűnöket. Ebben a kérdésben egyenesen, pontosan illik fogalmazni, különösen egy vészkorszak-megemlékezésen.

Hasonlóan apologetikus szavak hagyták el Lázár János államtitkár ajkát hétfőn az UNESCO által szervezett párizsi Holokauszt-megemlékezésen:

„A magyar állam egyes vezetőit súlyos, személyes felelősség terheli a magyar zsidók deportálásáért. Saját polgáraik halálra ítéléséért. A magyar állam nem volt képes megvédeni saját polgárait, de nem is követett el minden tőle telhetőt” – adta vissza szavait az MTI. A párizsi rendezvényen többek között jelen volt a Mazsihisz két vezetője: Heisler András, Zoltai Gusztáv, a Mazsök elnöke: Szabó György, és az Élet Menete Alapítvány két vezetője: Gordon Gábor és Répás Péter is.

Mivel a zsidók jogfosztásában, kirablásában és deportálásában a korabeli magyar állami vezetés és közigazgatás vett részt, az ezért viselendő felelősség a korabeli magyar állam minden vezetőjét terheli, aki a helyén maradt. Lázár Jánosnál ismét felfigyelhetünk a Rétvári államtitkárnál már felfedezett furcsa fordulatra, amelyet Áder János elnök is használt másfél éve Jeruzsálemben a zsidóként megbélyegzettek gettósítását, kifosztását és deportálását végrehajtókat illetően, vagy Hende Csaba miniszter egy másik alkalommal: “a magyar állam nem volt képes megvédeni saját polgárait”. 

Miközben a mai magyar állam vezetői fejet hajtanak az emberi szenvedés előtt, és együttérzésüket fejezik ki, emlékeztetnünk kell, mert ez az igazság: a magyar állam nemhogy nem védte meg polgárait, de közreműködött megbélyegzésükben, kifosztásukban és deportálásukban.

A Szabadság téri szobor ellen fellépő Gulyás Márton a mai magyar állam képviselőinek szemébe mondta, amit száz publicisztika, egyházi és civil megnyilatkozás hiába tett. Tiltakozott a Szabadság téri szobor ellen, mely épp úgy elkenni igyekszik a felelősséget, akár a politikusi beszédek idézett részei.

 

Címkék:Gulyás Márton, HDKE, Rétvári Bence

[popup][/popup]