„Ezeket az embereket arra szoktatták, hogy csak kapnak, és nem adnak semmit”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Moti Ravid orvosprofesszor a harédi közösséget illette ilyen kemény szavakkal a koronavírus válság kapcsán. A professzor ezután csütörtökön tájékoztatta a Bnei Brak-i Maayanei Hayeshua Kórház vezetését, hogy lemond az intézmény orvosigazgatói posztjáról. 

Moti Ravid professzor

„Ez Izrael Állam történetének egyik legkeményebb eseménye” – mondta Ravid professzor a járvány kapcsán – írja az ujkelet.live. „A mai napig nem fordult elő olyasmi, hogy egy teljes közösség ilyen engedetlenül viselkedik, amivel embereket öl, véleményem szerint nem a hitből fakadóan. Nem értem a kapcsolatot a hit, a judaizmus és a között, ahogy ő viselkednek”.

„Nincs kapcsolat, van egyfajta dac, hogy itt ‘rajtam kívül senki se számít’. Évek óta arra nevelik őket, hogy mindent megkapnak és semmit se adnak és ez az egyik reakció”.

A kórház vezetése elutasította Ravid megjegyzéseit.

„A kórház vezetése sajnálkozását fejezi ki Ravid professzor elmúlt napokban tett kijelentései miatt, melyekben olyan sértő dolgokat mondott, amik helytelenek az ultraorotodox közönséggel és különösen annak rabbijaival szemben”.

„Ennek eredményeként ma reggel Ravid professzor benyújtotta lemondását a kórház vezetőségének. Tekintettel arra a nehéz és kihívásokkal teli időszakra, amelyben az egészségügyi rendszer van, megállapodás született a kórház vezetésével a távozásának dátumáról és az utódjával az átállási folyamatról”.

A kórház megköszönte Ravid munkáját, megjegyezve, hogy az elhangzottak „teljesen ellentétesek a kórház pozíciójával és nézetével”.

„A kórház, amelyet közösségi kórházként alapítottak a Tóra-hű és a micva tartó közönség speciális igényeinek kielégítésére, és amely a nagy Tóra-tudósok által vezetett Halakha-bizottság alá tartozik, büszke arra, hogy továbbra is a legkülönbözőbb véleményű embereket szolgálja, miközben az élet szentségét és az emberi élet értékét őrzi szent Tóránk szerint, mind a mai napig. A kórház folytatja az élet mentés szent munkáját anélkül, hogy belerángatnák egy populista diskurzusba, amely sajnos jelen van ebben a nehéz pillanatban”.

Ravid lemondó nyilatkozatában kijelentette, hogy félreértették, és segíteni akar az ultraortodox közösségnek.

„A szélsőséges szektákra utaltam. Nem akartam megbántani senkit. Őszintén elnézést kérek azoktól, akiket megbántottam”.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint Izraelben a COVID-19 halálesetek mintegy 12% -a az ultraortodox közösségből származott, nagyjából összhangban a közösség nagyságával, amely az izraeli népesség körülbelül 11-12% -a.

De mivel az ultraortodox közösség medián kora rendkívül fiatal a magas születési aránya miatt – és az a tény, hogy a COVID sokkal súlyosabb hatással van az idősebb korosztályokra -, a szektor halálozási arányát tekintve a 12%-nál jóval alacsonyabbra számítottak.

Teljes cikk

Címkék:harédiek, koronavírus, ultraortodoxok

[popup][/popup]