“Ez a hely Izrael része lesz”

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Politika

Netanjahu Maále Adumim ciszjordániai zsidó város – jövőbeli – Izraelhez csatolását jelentette be.

Netanjahu és Benny Kashriel, Maále Adumim polgármestere (Fotó: Hadas Parush/Flash90)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezerkétszáz újabb lakás felépítését és Maále Adumim majdani Izraelhez csatolását jelentette be a kormányzó Likud párt itt tartott, kihelyezett frakcióülésén – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet kedden.

A kormányfő a Jeruzsálem közelében fekvő, ciszjordániai Maále Adumim városba látogatva kijelentette, hogy örökre Izrael része marad az a hely, ahol új otthonok ezrei épülnek majd fel.

Maále Adumim (Fotó: shapir.co.il)

“Ez a hely Izrael része lesz” – mondta az izraeli miniszterelnök a legnagyobb, jelenleg mintegy negyvenezer lakosú ciszjordániai zsidó település új múzeumának felavatásán, de nem határozta meg az Izraelhez csatolás időpontját. A politikus közölte, hogy a lakások mellett új ipari övezetet is létrehoznak, és további fejlesztéseket is kilátásba helyezett az 1967-ben Jordániától elfoglalt területen. A területet a nemzetközi jog nem ismer el Izrael részének, azonban mértékadó izraeli felfogás szerint – ha lesznek valaha eredményes béketárgyalások – ez a terület a palesztin állam megalakulása után is Izraelé marad, amelyért a palesztinokat más területek átadásával kárpótolnák majd.

Netanjahu hosszabb távon a település Jeruzsálemhez csatolását is felvillantotta. Yoav Kisch Likud képviselő javaslata szerint a Jeruzsálem keleti szomszédságában – ciszjordániai területen lévő – nagy településblokk mintegy 130 ezer lakosa a választásokon jeruzsálemi lakosként szavazna. Az itt lévő palesztin települések mintegy százezer arab lakosa viszont nem a főváros, hanem egy önálló település lakosaként jelenne meg a választási íveken. Ez jócskán megbillentené a Jeruzsálemen belüli demográfiai/politikai viszonyokat a zsidó lakosság javára.

Nabil Saat, Mahmúd Abbász palesztin elnök főtanácsadója teljesen elfogadhatatlannak nevezte Netanjahu terveit, amelyek szerinte meghiúsítják az izraeli-palesztin válság kétállami megoldásának lehetőségét, vagyis egy palesztin állam megteremtését Izrael szomszédságában.

A keddit megelőzően Izrael mintegy hatezer új ciszjordániai lakás felépítését jelentette be Donald Trump amerikai elnök január 20-i hivatalba lépése óta. Ezzel magára vonta a nemzetközi közösség rosszallását, a bírálók köréből azonban – szemben a korábbi hasonló esetekkel – ezúttal hiányzott az amerikai vezetés.

támogatás
Pop up banner1

Címkék:Ciszjordánia, Maale Adumim, Nabil Shaath, Netanjahu

[popup][/popup]