Evan Gershkovich – egy amerikai zsidó újságíró Putyin börtönében

Írta: Lázár György - Rovat: Politika

Idén sok amerikai zsidó család hagyott asztalán egy üres teritéket a hagyományos pészachi vacsoránál. Evan Gershkovich visszatérését várják.

A fiatal újságíró esete azért meghökkentő, mert mindössze 32 éves és jónéhány éve újságíróként zavartalanul dolgozott az orosz hatóságok engedélyével Moszkvában. Eddig semmilyen problémája nem volt a hatóságokkal.

Evan a Wall Street Journal riportere, és március végén vették őrizetbe kémkedés vádjával. A hírhedt Lefortovo börtönben tartják fogva.

Az orosz biztonsági szolgálat, az FSZB, Jekatyerinburgban vette őrizetbe. Azzal gyanúsítják, hogy „államtitoknak minősülő információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalatának tevékenységéről”. Ennyi.

Magyarul ez azt jelenti hogy amerikai kém, és Putyin Oroszországában ezért akár 20 év börtönbüntetésre is számíthat. Bűnösségét tagadja, soha nem volt kapcsolatban amerikai hírszerzőkkel és a furcsa ügyben maga Biden elnök is a kiszabadítására szólított fel.

Evan fellebbezett az előzetes fogvatartás meghosszabbítása ellen, de sajtóhírek szerint ezt elutasították és előzetesben kell maradnia. Nem jól áll az ügye.

Mikhail Gershkovich és Ella Milman a Szovjetunióbol kerültek az USA-ba még 1979-ben. Detroitban találkoztak először a munkahelyükön. New York-ban házasodtak össze, két gyermekük született és ma New Jersey-ben élnek. Lányuk már férjnél van, Evan fiuk pedig jelenleg egy orosz börtönben ül.

Evan jó tanuló volt. Tizenévesként remekül focizott, a középiskolai csapat kapitánya is volt. 2014-ben fejezte be egyetemi tanulmányait angol szakon a Maine állambeli Bowdoin Egyetemen.

New Yorkba költözött, de nem sikerült újságírói állást kapnia. Két évig szakácsként dolgozott, majd 2016-ban rámosolygott a szerencse amikor a New York Times oroszul is beszélő gyakornokot keresett. Felvették.

Hamarosan Moszkvába költözött, ahol az angol nyelvű Moscow Times-nál folytatta karrierjét. Írásai sikeresek voltak olyannyira, hogy állásajánlatot kap a francia Agence France-Presse (AFP) hírügynökségről.

Következő munkahelye 2022 januárjában már a Wall Street Journal volt, a lap moszkvai irodától kapott állásajánlatot és ott is kezdett dolgozni.

Csak találgatni lehet, hogy miért is tartóztatták le Gershkovichot. Több cikket írt olyan orosz ellenzékiekről, akiket később a Putyin rezsim letartóztatott, de valószínüleg az az írása „verte ki a biztosítékot”, amelyik Putyin “belső köreivel” foglalkozott, és azt sugallta, hogy Putyinhoz kevés valós információ jut el. Egyfajta vákuumban hoz döntéseket.

Nemrég Michael McCaul texasi republikánus képviselő nyújtotta be azt a 377 számú határozati javaslatot, amelyikben az amerikai képviselőház kéri Gershkovich azonnali szabadon bocsájtását. Számos amerikai zsidó szervezet, köztük a Rabbinical Alliance of America is követeli szabadon engedését.

A most kirobban orosz belpolitikai káosz is aggodalomra adhat okot. Nem segíti Gershkovich ügyét.

Amikor ezeket a sorokat írom, már hónapok óta börtönben ül, és még azt sem tudja, hogy pontosan mivel is vádolják. Sokan gondolják azt is, hogy a Putyin rezsim egyszerűen azért tartóztatta le, hogy egy esetleges amerikaiakkal történő diplomáciai egyezkedés során aduként használják.

Címkék:Lefortovo, Vlagyimir Putyin, Wall Street Journal

[popup][/popup]