Európa: antiszemita atrocitások teszik ki a gyűlölet-bűncslekmények 20 százalékát

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Antiszemita cselekmények tették ki az nagyobb európai térségben elkövetett gyűlölet-bűncselekmények több mint 20 százalékát 2019-ben – derül ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új jelentéséből.

“Taposd el a zsidót” – graffitti valahol Olaszországban (fotó: Osservatorio Antisemitismo)

Az EBESZ 57 tagállamából 34 ország adatait gyűjtötték össze – ideértve az USA-t is – és a jelentés 1704 antiszemita cselekményt számolt össze a 6964 incidens között.

E számok szerint a zsidók több mint háromszor olyan gyakran kerültek célkeresztbe, mint a muzulmánok vagy keresztények – ugyanis 577 támadás történt keresztények és 511 muszlimok ellen.

Ugyanakkor Európa zsidó lakossága nem éri el a kontinens összlakosságának egy százalékát. Ami azt jelenti, hogy egy zsidó személynek hússzor akkora esélye is lehet, hogy támadás áldozatává válik, mint egy nem zsidónak.

A statisztikák szerint a rasszizmus és az idegengyűlölet által vezérelt cselekményekből 3033-at azonosítottak, míg az LMBTQ-személyek 1278 esetben voltak támadás célpontjai.

Az adatok közzétételekor az EBESZ hangsúlyozta, hogy a gyűlölet-bűncselekmények valódi számának összegyűjtése gyakorlatilag lehetetlen, mivel a legtöbb incidensről nem számolnak be, és sok ország még csak most képezi rendőrségi és igazságügyi tisztviselőit az ilyen bűncselekmények kezelésére.

“Sok országban vannak mechanizmusok a gyűlölet-bűncselekményekről szóló átfogó adatok rögzítésére és gyűjtésére” – áll az EBESZ közleményében. „Számos országban azonban nem biztosítják a rendőrség és az ügyészek számára az ilyen bűncselekmények felismeréséhez, nyilvántartásához és hatékony kivizsgálásához szükséges eszközöket és tudást. Ez gyakran megfosztja a gyűlölet-bűncselekmények áldozatait attól a lehetőségtől, hogy kapcsolatba kerüljenek a megfelelő szakemberekkel. ”

Algemeiner

Címkék:antiszemitizmus, Európa, gyűlölet bűncselekmény

[popup][/popup]