EUCARE – Európai zsidó önvédelmi szervezet

Írta: Polgár György - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Egész Európára kiterjedő program támogatja a zsidó közösségeket a fizikai és kibertámadások elleni védelemben.

A brüsszeli Zsidó Múzeum ellen 2014-ben elkövetett támadás során három embert meggyilkoltak, majd a következő évben egész Európát megrázták a véres támadások. Ezek után a belgiumi zsidó közösségek ernyőszervezete, a CCOJB úgy döntött, hogy nem hagyatkozik kizárólag a hatóságokra, hanem maga kezdeményez lépéseket a biztonságuk érdekében. Ennek kapcsán elindította a CARE (Community Awareness and Resilience Education) programot. Céljuk az volt, hogy a közösség tagjai jobban felismerjék a veszélyeket, megfelelően reagáljanak és felelősséget vállaljanak saját és közösségük biztonságáért.

A kezdeti sikerek után tavaly úgy döntöttek, hogy ezt a kezdeményezést más uniós tagállamokra is kiterjesztik. Így született meg az EUCARE. Az Európai Unió által társfinanszírozott koncepció célja, hogy a biztonsági fenyegetésekre jobban felkészült közösségek hálózata alakuljon ki, hogy Európa-szerte előmozdítsa az éberség és a felelősségvállalás kultúráját. A megosztottság, a gyűlölet és az antiszemitizmus növekvő áradata intelligens és következetes intézkedéseket igényel. A Shalom, a bolgár zsidók közössége, belga, svéd és dán hittestvéreivel közösen átvette a kezdeményezést. Eddig összesen tizennyolc nemzeti szervezet csatlakozott, köztük a Mazsihisz is.

A munka tavaly tavasszal kezdődött. Először is mélyreható felmérést és elemzéseket végeztek az egyes közösségek szervezetének, egyéb sajátosságainak és igényeinek azonosítása érdekében. Tekintettel a kontinensünkön tapasztalható nagyfokú sokszínűségre, a programokat ennek megfelelően alakították ki, majd lefordították a különböző nyelvekre. Ez nemcsak a különféle vallási irányzatokat érintette, hanem többek között az infrastruktúrát vagy a zsidóság létszámát is. Szlovákiában például egy mindössze maroknyi városra összpontosuló kis zsidó közösség él, míg Németországban a zsidóság az egész országban oszlik széjjel. „A tartalom kidolgozásával projektvezetőket, biztonsági oktatókat, pedagógusokat és kommunikációs szakértőket bíztunk meg. Ugyanakkor kapcsolatba léptünk a helyi bűnüldöző hatóságokkal, hogy ezen a területen is hatékony együttműködést és támogatást biztosítsunk” – magyarázza a Szombatnak Victoria Behar, a projekt szófiai PR-koordinátora. A közös munkával olyan tájékozott és proaktív emberek hálózatát építhetjük ki, akik magabiztosan tudnak szembenézni bármilyen kihívással”.

Elkezdtek kidolgozni egy könnyen kezelhető és mindenki számára hozzáférhető online tananyagot is. Az EUCARE egy rövid videóban és különböző poszterek révén egyértelműen összefoglalja, hogyan lehet felismerni a veszélyeket és hogyan lehet a legjobban reagálni rájuk. Ezek a tippek gyakran általánosan alkalmazható viselkedési minták, például hogyan maradjunk biztonságban, vagy hogyan ismerjük fel és jelentsünk a gyanús viselkedést. Külön fejezet foglalkozik az internetes biztonsággal. A magyar változat még nem végleges.

Behar meg van győződve arról, hogy az EUCARE-nek komoly hatása lesz, ezért szeretnék bevonni a még hiányzó közösségeket, esetleg az EU-n kívülieket is. Céljuk, hogy biztosítsák a kezdeményezésük fenntarthatóságát és kiterjesztését, valamint, hogy mindenki számára befogadóbb és biztonságosabb környezetet teremtsenek. Ezért további finanszírozásra pályáztak, az EUCARE-2-re.

Elszomorító tény, hogy az EUCARE gyakorlatilag már október 7-én elérhető volt, de még alig ismerték.

 

Címkék:biztonság, zsidó közösségek

[popup][/popup]