„Értékektől független”? – válasz Köves Slomónak

Írta: GJ - Rovat: Politika

Köves Slomó lapunknak küldött írásához az alábbiakat fűzzük hozzá:

Valóban jártunk – nem két, hanem három éve – támogatáskérőben Köves Slomónál. Kaptunk is segítséget – ez volt az egyetlen alkalom, amikor az EMIH támogatott bennünket.

Kisebb támogatások több forrásból – éppenséggel ez függetlenségünk garanciája. Jó pár hazai és nemzetközi szervezethez, alapítványhoz pályázunk – részint, mert a szükséges forrásokat csak így tudjuk előteremteni, ám legfőképpen azért, hogy a támogatásért cserébe ne szabhassanak politikai feltételeket.

Lapunk történetében ilyesmi nem is fordult elő. A támogatás valamiféle értékközösséget jelent, de azt nem, hogy a támogató politikai céljait szolgálnánk. A támogatás egyetlen célja, hogy a Szombat továbbra is a kritikai gondolkodás fóruma lehessen.

Egyes tollforgatók most éppen a „Mazsihiszhez közelálló” orgánumnak próbálnak feltüntetni bennünket – de megkaptuk mi már ezeket a vádakat a másik oldalról is, amikor az EMIH felmagasztalásával és a Mazsihisz lecsepülésével vádoltak meg bennünket.

Az elmúlt harminc évben nem volt még egy orgánum, amely a Mazsihisz működését annyit elemezte és bírálta volna, mint mi. Ám a mi célunk akkor is, ma is, a szuverén zsidó szellemiség, érdekképviselet és intézményrendszer erősítése volt, nem pedig ezek lerombolása és a hatalomnak való kiszolgáltatása – amire ma erős politikai törekvéseket látunk.

Apropó függetlenség: Köves Slomó számunkra érthetetlen módon társít fogalmakat ehhez a szóhoz. Ezt kérdi: „Milyen értékektől és érdekektől független egy lap, amely magát zsidóként határozza meg?”

Értékektől függetlenek? Ebbe a kategóriába a lakájmédia meg a revolver-újságírás tartozik.

A független újságírás nem értékektől, hanem (politikai, pénzügyi, ideológiai) hatalmi központoktól tart távolságot, és éppenséggel értékek iránt elkötelezett.

Cikkének nagyobbik részében Köves Slomó felsorolja, milyen lényegi kérdésekkel kellene foglalkoznunk, ahelyett, hogy – szerinte – a kesudióhoz hasonló felszínes álkérdésekkel töltenénk az időt.

Nem részletezve itt, hogy hány összeállításunk járta körül a Köves által számon kért magyar zsidó kultúra, identitás, történelem kérdéseit – böngésszék archívumunkat, meglelik a lapszámokat –, leszögezzük: a lényegi kérdésekkel foglalkozunk.

Lényegi kérdés az is, ha az EMIH vezető rabbija megpróbálja a Mazsihiszt és annak vezetőjét lejáratni, hitelét lenullázni (ld. „a zsidó vallás hitelveit elutasító zsidó vallási közösség”, „rabbik nélküli zsidó egyház” és annak „ateista hitközségi elnöke”). Lényegi kérdés az, hogy ha a maradék hitelétől és szellemiségétől megfosztott, sikeresen szétvert társegyház tehetetlenül elterül, akkor az EMIH előtt szabad az út a teljhatalomhoz a magyar zsidó közéletben.

Ceterum censeo: mi is haragszunk a Mazsihiszre – de érte haragszunk, nem ellene. Hasonlóképpen haragszunk az EMIH-re is.

[popup][/popup]