Erfurt: Digitális megemlékezés a zsinagóga elleni támadás évfordulóján

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: antiszemitizmus, Politika, Történelem

Húsz évvel ezelőtt szélsőjobboldali fiatalok megpróbálták felgyújtani az erfurti zsinagógát.

Élőlánc a zsinagóga körül két nappal a merénylet után (Foto: imago image)

2000. április 20-án neonáci fiatalok két Molotov-koktélt dobtak az erfurti Új Zsinagóga épületére. Az egyik a ház falán zúzódott szét, a másik a tetőn landolt. A szomszédban lakók figyeltek fel a zajra és értesítették a tűzoltókat, akik gyorsan eloltották a nem túlzottan nagy lángokat.

A helyszínen az elkövetők levelet is hagytak: „Ez a támadás teljes mértékben antiszemita alapú! Üdvözöljük a gothai Alkotmányvédelmet*. Heil Hitler.” Ez volt az első zsidó-ellenes támadás Türingia tartományban azután, hogy az egykori NDK beolvadt a Szövetségi Köztársaságba.

Az évforduló alkalmából a Türingiai Tartományi Zsidó Közösség online megemlékezésre szólított fel. Április 20-án, hétfőn 18 órától videóra felvett nyilatkozatokat kívánnak közzé tenni a Facebookon Mindenfajta antiszemitizmus ellen – online megemlékezés címmel. Eredetileg emlékmenetet terveztek, mely a városközponton keresztül vezetett volna, de a COVID-19 járvány miatt le kellett mondaniuk.

Új rabbi beiktatása a zsinagógában

A közösség a Türingiai Szélsőjobboldaliság Elleni Mozgó Tanácsadó Szervezettel és a Szélsőjobboldali és Antiszemita Erőszak Áldozatainak Tanácsadó Testületével közösen ismét felszólított a növekvő antiszemitizmus elleni határozott fellépésre. Ez jelenleg a koronavírus pandémia kapcsán terjedő zsidó összeesküvés-elméletek terjedésében is megnyilvánul.

A támadás idején a zsidó közösség akkori vezetője, Wolfgang Nossen, feleségével a zsinagóga feletti lakásban tartózkodott, míg egy másik helyiségben éppen egy vendég rabbi lakott. Szerencsére senki sem sérült meg. A két merénylőt, egy 17 és egy 18 éves fiatalembert nem sokkal később elfogták, majd több évnyi, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélték. Társukat, aki autóval szállította őket a helyszínre, és állítólag nem tudott barátai szándékáról, felmentették. Az elítéltek egyike később bocsánatot kért egy Nossennek címzett levélben, melyben kijelentette, hogy szakított a szélsőséges eszmékkel. A változás többek között a börtön lelkészével folytatott beszélgetések eredménye volt. Korábban „politikailag elvakult volt”, írta, mert “jó érzés volt hozzájuk tartozni”.

Az 1952-ben felavatott Új Zsinagóga az 1938 novemberében, a Kristályéjszakán elpusztított Nagy Zsinagóga helyén áll. Ez az egyetlen zsinagóga, melyet az NDK fennállásának idején építettek.

 

* A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal az állam biztonságáért felelős szerv.

Címkék:antiszemitizmus, Erfurt, Molotov-koktél, zsinagóga

[popup][/popup]