Erdogan javítaná a kapcsolatokat Izraellel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Törökország azt tervezi, hogy közeledik Izraelhez – ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök jelentette ki azt követően, hogy az Egyesült Arab Emírségek vezetőjével tárgyalt.

Nem sokkal ezután bejelentették, hogy az Egyesült Arab Emírségek 10 milliárd dolláros beruházást tervez Törökországban.

Ankara és Abu Dhabi között évek óta érezhető a feszültség. Volt idő, amikor a kapcsolatok felfüggesztésével is fenyegették egymást miután az Egyesült Arab Emírségek 2020-ban kapcsolatokat létesít Izraellel.

“Az Egyesült Arab Emírségek részéről egy 10 milliárd dolláros beruházási tervet terjesztettek elő. Ha ezt megvalósítjuk, akkor egy egészen más jövőt fogunk építeni” – idézték Erdogant, aki a Türkmenisztánból hazafelé tartó repülőgépen újságíróknak hozzátette, hogy februárban látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Izraelhez és Egyiptomhoz fűződő kapcsolatokra vonatkozó kérdésre Erdogan azt mondta: “Bármilyen lépést tettünk az Egyesült Arab Emírségekkel, hasonlóan fogunk cselekedni a többiekkel is”. A tavaly indított mosoly offenzíva részeként Törökország az Egyiptommal és Szaúd-Arábiával való kapcsolat helyreállítására is törekedett, de ezek a tárgyalások nem hoztak látványos javulást.

A hónap elején Erdogan ritkaság számba menő telefonbeszélgetést folytatott Naftali Bennett miniszterelnökkel. Továbbá már összesen kétszer is egyeztetett telefonon Isaac Herzog izraeli elnökkel, miután Törökország szabadon engedte Natali és Mordy Oaknint. Mint ismeretes az izraeli házaspárt azért vették őrizetbe Törökországban, mert Erdogan isztambuli rezidenciája előtt fényképeket készítettek.

Erdogan készségét fejezte ki az átfogó párbeszédre Izrael és Törökország között. “A nézetkülönbségek minimalizálhatók, ha regionális kérdésekben kétoldalúan és kölcsönös megértéssel járunk el” – állt az Erdogan-Herzog telefonbeszélgetésről szóló törökországi közleményben.

Alon Ushpiz az izraeli külügyminisztérium főigazgatója a Haaretznek adott interjúban a hétvégén, még Erdogan idevonatkozó kijelentései előtt azt mondta: “Az izraeli-török kapcsolatokban van lehetőség a viszonylagos javulásra.”.

Erdogan az elmúlt évben lépéseket tett Izrael felé. Ezt annak lehet betudni, hogy Törökország így szeretne beszállni a térségben zajló földgázfejlesztésekbe és ezáltal javítani gazdasági helyzetén. Emellett az Izraelhez fűződő kapcsolatok javítása segíthetne helyrehozni a Joe Biden amerikai elnökkel megromlott viszonyt is. Az amerikai elnök tavaly a The New York Timesnak adott tavalyi interjújában Erdogant „autokratának” nevezte, akinek “ezért fizetnie kell”.

Az izraeli-török kapcsolatok több mint egy évtizede feszültek. A mélypont 2010-ben volt, amikor az Erdoganhoz kötődő IHH (Humanitarian Relief Foundation) hajója a Mavi Marmara, áttörte az IDF gázai tengeri blokádját. A fedélzeten tartózkodók egy része fel is volt fegyverezve. Az izraeli haditengerészete megállította a hajót, az IHH-tagok megtámadták a fedélzetre lépő izraeli kommandósokat, akik tüzet nyitottak, melynek nyomán kilenc „aktivista” meghalt. Az ezt követő évtizedben Izrael és Törökország ugyan fenntartotta a diplomáciai kapcsolatokat, de a nagykövetek többet voltak otthon, mint állomáshelyükön. Az évek során Erdogan menedéket adott a Hamasz terroristáinak, támogatta a kelet-jeruzsálemi destabilizáló lépéseket, és azzal vádolta Izraelt, hogy szándékosan gyilkol palesztin gyerekeket. Eközben Izrael szoros kapcsolatokat alakított ki Törökország történelmi ellenfeleivel, Görögországgal és Ciprussal egyebek közt védelmi területen.

Jpost.com – Szabó Gyula

Címkék:Izrael, Mavi marmara, Törökország, UAE

[popup][/popup]