ENSZ emberjogi képviselő: Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem a palesztinokkal szemben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmódot vizsgáló bizottság elnöke szombaton azt mondta, hogy Izraelnek nincs joga az önvédelemre a palesztinokkal szemben – azután,  hogy két halálos terrortámadás és rakétatűz sorozatban érte Izraelt.

Francesca Albanese (Forrás:Youtube screenshot)

Az ENSZ más emberi jogi testületei is hallgattak a terrorizmusról és a – Libanonból és Szíriából is kilőtt – rakétákról az elmúlt héten, miközben bírálták Izraelt.

Francesca Albanese, az ENSZ ciszjordániai és gázai övezeti különmegbízottja azt mondta, hogy “a [megszállt palesztin területeken és] Izraelben elszenvedett emberáldozatok kétségbeejtő, különösen egy olyan időszakban, amelynek a békéről kellene szólnia mindenki, keresztények, zsidók, muszlimok számára”.

“Izraelnek joga van megvédeni magát, de nem hivatkozhat erre, amikor azokról az emberekről van szó, akiket elnyom / és akiknek a földjét gyarmatosítja” – írta Albanese a Twitteren. Albanese rendszeresen gyarmati vállalkozásként hivatkozik Izraelre, amely leigázza a palesztinokat, és elutasítja azt az értelmezést, hogy a két népről volna szó, ehelyett Izraelre hárítja a kizárólagos felelősséget minden vitás kérdésben.

Alabanese azt mondta, hogy “elszomorítja” egy turista halála, aki pénteken egy terrortámadásban halt meg Tel-Avivban – anélkül, hogy bárkit felelőssé tett volna az esetért. A meggyilkolt turista, Alessandro Parini és Albanese egyaránt olaszok. A közelmúltbeli támadások mindhárom halálos áldozata civil volt.

Albanese nem említette a közelmúltbeli rakétatámadásokat vagy a pénteken Ciszjordániában két nővér halálát okozó terrortámadást, de az elmúlt héten többször is ostorozta Izraelt, többek között a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatát követelte Izrael ellen.

Times of Israel

Címkék:ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, Francesca Albanese, Izrael-ellenesség

[popup][/popup]