Emmanuel Macron francia elnök magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ma délelőtt, megérkezését követően, a hivatalos budapesti programját megelőzően, rövid magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, ahol lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál.

Heisler András Mazsihisz elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Kardos Péter főrabbi, Kácsor Zsolt író, újságíró, a beszélgetés tolmácsa (Fotók: Lakatos Péter, Mazsihisz facebook oldala)

A francia elnök szűk körben, hivatalos külsőségek nélkül emlékezett meg a filozófusról, akivel 2019-ben találkozott Párizsban – írja a mazsihisz.hu.

A Kozma utcai temető bejáratánál Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki a látogatás során találkozott Heller Ágnes családjával is.

Macron francia elnök Heller Ágnes sírjánál

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

A találkozó végén a Mazsihisz elnöke Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macron elnöknek, egyben kezdeményezte, hogy következő látogatásán tekintse meg a Dohány utcai zsinagógát és találkozzon a magyar zsidóság képviselőivel.

A látogatást követően Emmanuel Macron megkezdte hivatalos budapesti programját.

[popup][/popup]