Francia elnökválasztás – A nagy zsidó szervezetek Macront támogatják

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A legfőbb franciaországi zsidó szervezetek a “köztársasági értékek” védelmének nevében Emmanuel Macron jelenlegi államfő támogatására szólítottak fel az elnökválasztás második fordulójában, amelyben a szuverenista jobboldali Marine Le Pen lesz Macron kihívója.

A hétfő délután közzétett hivatalos végeredmény szerint az elnökválasztás első fordulójában Emmanuel Macron  a szavazatok 27,85 százalékát szerezte meg, Marine Le Pen pedig 23,15 százalékot ért el. Így ők ketten jutottak be az április 24-i második fordulóba.

“Franciaország Központi Konzisztóriuma, a vallásos zsidóság legfelső szervezete, amely ragaszkodik a Vallás és Haza jelmondathoz, tömeges mozgósításra kéri a franciákat április 24-én annak érdekében, hogy az összefogás Franciaországa győzedelmeskedjék az urnáknál” – írta a zsidó szervezetek legfőbb intézménye szerdán kiadott közleményében.

“A francia lakosság kohéziójára leselkedő újabb veszéllyel” szemben Elie Korchia, a Központi Konzisztórium elnöke és Haim Korsia főrabbi “a politikai törésvonalak meghaladására és Emmanuel Macron támogatására szólítanak fel az olyan köztársasági elvek megőrzésének szavatolása érdekében, mint a zsidóság által hirdetett humanista értékek”.

A franciaországi zsidó szervezetek tanácsa (CRIF), amely a zsidóság politikai képviseletét látja el, már kedden a Marine Le Pen elleni szavazásra szólított fel, és azt kérte a tagjaitól, hogy “tömegesen szavazzanak Emmanuel Macronra”.

“A CRIF emlékeztet állandó szembenállására a Nemzeti Tömörüléssel (Marine Le Pen pártjával) szemben, amelynek története és állásfoglalásai ellentétesek a franciaországi zsidók által hirdetett köztársasági értékekkel” – tette hozzá a szervezet, amely számára “az egyéni szabadságjogok, a társadalmi sokszínűségünk, a hagyományaink és a hazánk stabilitása a tét”.

Haim Korsia (Fotó: (imago / Leemage)

A zsidó szervezetek nem támogatják, hogy Marine Le Pen betiltaná a zsidó és a muzulmán rituális állatvágást, jóllehet a szuverenista jelölt a közelmúltban jelezte, hogy a kóser és a halal hús importját továbbra is engedélyezné.

“A zsidó állampolgárok számára, ahogyan egyébként a muzulmán állampolgárok számára is, ez súlyos megsértése lenne a szabad vallásgyakorlásnak, amely alkotmányunk egyik pillére” – olvasható a konzisztórium közleményében.

Marine Le Pen egyébként a muzulmán fejkendő viselését is betiltaná a nyilvános helyeken, a zsidó kipa hordására vonatkozó korábbi javaslatát viszont visszavonta.

Emmanuel Macron kedd este úgy vélte, hogy Marine Le Pen ki akarja vezetni Franciaországot az Európai Unióból, “csak már nem meri ezt kimondani”. Az államfő szerint kihívója megválasztása “a nacionalizmus és a háborúk visszatérését” jelentené Európában.

“Nemcsak Franciaországért vívjuk most a csatát, hanem Európáért is” – mondta Emmanuel Macron az elzászi Chatenois településen tartott beszédében. “Mégpedig azért, mert a szélsőjobboldal programja magában rejti a kilépést az Európai Unióból” – tette hozzá.

“Én a legnagyobb erővel ellenzem ezt a programot, mert az a nacionalizmus és a háború visszatérését jelentené. Soha ilyet!” – hangsúlyozta az államfő.

Néhány órával később a szintén elzászi Strasbourgban tartott nagygyűlésén úgy fogalmazott: “A mi Európánk nem olyan nemzetek szövetsége, amelyek háborúzni akarnak egymással, hanem a tisztelet projektje, amely az olyan birodalmi álmoknak vetett véget, amelyek mindig is töréseket okoztak”.

Emmanuel Macron védelmébe vette az Emberi Jogok Európai Bíróságát és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is, miután Marine Pen többször is jelezte, hogy népszavazáson kívánja kezdeményezni Franciaország kiléptetését az emberi jogi egyezmény egyes cikkeiből. A Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje arról is beszélt, hogy a francia jog nem függhet az európai bíróság döntéseitől.

Az elnök szerint a Nemzeti Tömörülés jelöltje “Magyarországgal és Lengyelországgal keres szövetséget”.

“Amikor a szélsőjobboldal azt mondja, hogy én választom ki az újságírókat, akik eljöhetnek (a nagygyűlésekre, sajtótájékoztatókra), ugyanazt teszi, amit ma Magyarországon látunk, azaz módszeresen, fokozatosan csökkenti, degradálja a jogokat” – vélekedett Strasbourgban Macron, miután a Nemzeti Tömörülés elutasította az egyik népszerű francia politikai tévéműsor, a Quotidien akkreditációs kérelmét a párt vasárnapi eredményvárójára. Marine Le Pen a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: vállalja, hogy személyesen ő döntötte el, melyik újságíró tudósíthat a pártja rendezvényeiről.

“Ezzel azt akarom mondani, hogy a francia szélsőjobboldal annak a pártnak a szövetségese, amely hatalmon van Magyarországon. Azaz azt akarja csinálni, amit Magyarországon látunk, és mi ez ellen küzdeni akarunk” – mondta Macron.

Az elnök korábban Mulhouse-ban tartott sajtótájékoztatóján azzal vádolta meg Marine Le Pent, hogy “hülyeségeket beszél” Európáról.

“Azt magyarázza, hogy nem fogja kifizetni a klub számláját, és egyedül meg fogja változtatni a szabályokat. Ez azt jelenti, hogy ki akar lépni az EU-ból, de nem meri kimondani” – mondta az elnök.

Marine Le Pen programjában az szerepel, hogy megválasztása esetén jelentősen csökkenti Franciaország hozzájárulását az Európai Unióhoz, s a megmaradó összegből a hazai szociális kiadásokat finanszírozza.

A Le Point című hetilapnak adott interjúban Macron elnök jelezte: szeretne a kampányban rávilágítani arra, hogy Le Pen programja rejtetten Franciaországnak az EU-ból történő kivezetését tartalmazza, s megosztaná a franciákat. Válaszul a Nemzeti Tömörülés jelöltje elmondta: sem az Európai Unióból, sem a schengeni övezetből nem kívánja kivezetni az országot, hanem az alkotmányt szeretné népszavazások révén módosítani, és rögzíteni azt, hogy a francia alkotmányos jog felülírja az európai jogot. (Venczel Katalin/MTI)

Címkék:Emmannel Macron, Franciaország, Marine Le Pen

[popup][/popup]