Elítélte az „izraeli apartheidet” az izraeli filmrendező Berlinben, most nem mer hazamenni

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Film, Kultúra-Művészetek, Politika

A 29 éves Yuval Abraham szombaton kapta meg a Berlinale legjobb dokumentumfilmjének járó díjat a No Other Land című filmjéért, amely a ciszjordániai Masafer Yatta palesztin falvak sorsát mutatja be, amelyet az izraeli hadsereg katonai övezetnek nyilvánított.

Palestinian & Israeli winners at Berlinale urge Germany to “stop sending weapons to Israel”

When ‘No Other Land’ – a film about the displacement of Palestinians in the Masafer Yatta region in the occupied West Bank – won the documentary film award at the Berlinale last weekend, its Palestinian director, Basel Adra, used his acceptance speech to not only highlight the Israeli forces’ relentless and genocidal war on Gaza but also urged Germany to stop sending weapons to Israel.

Yuval Abraham, palesztin rendezőtársával, Bázel Adrával  együtt elítélte „az izraeli apartheidet” a Berlinálé díátadó ünnepségén, amely Izrael-ellenes tüntetésbe torkollott. Bázel Adra “palesztinok tízezreinek lemészárlásáról” beszélt, és felszólította a német kormányt, hogy ne exportáljon fegyvert Izraelbe. Szavait dörgő taps fogadta.

Abraham most azt állítja, hogy halálosan megfenyegették őt és családját, ezért egyelőre nem tér vissza Izraelbe.

A díjátadásra feszült helyzetben került sor, amikor Izrael nemzetközi bírálatokat kapott a gázai háború miatt, valamint azért, mert az izraeli törvényhozók az Egyesült Államok ellenkezése ellenére évek óta először jóváhagyták több ezer új ciszjordániai telepes lakás építését.

A Berlinalén a “No Other Land” című film vetítése előtt tüntetők azt kiabálták, hogy ““From the river to the sea, Palestine must be free”, ami Németországban büntethető, mert sokan úgy értelmezik, hogy Izrael elpusztítására szólít fel.

Amikor a közönség egy másik tagja “a szörnyű erőszak körforgásának megállításáról” beszélt és megemlítette „zsidók ezreinek szörnyű lemészárlását a Hamász által”,a többiek lehurrogták.

A fesztiválon több más Izrael-ellenes tüntetés is volt. A beszámolók szerint a közönség néhány tagja “Free Gaza” feliratú táblákat tartott magasba a nyitógálán; február 18-án pedig néhány tucat tüntető egy “Fények, kamera, népirtás” feliratú transzparenst bontott ki az Európai Filmpiacon. A zárórendezvényen több művész is felhasználta felszólalási lehetőségét arra, hogy elítélje a háborút és tűzszünetre szólítson fel, köztük Eliza Hittman amerikai filmrendező, aki 2020-ban elnyerte a fesztivál egyik legrangosabb díját.

“Zsidó filmesként, aki 2020-ban Ezüst Medvét nyert, fontos számomra, hogy itt legyek” – mondta, majd hozzátette: “Nincs igazságos háború, és minél inkább próbálják az emberek meggyőzni magukat arról, hogy igazságos háború van, annál inkább az önbecsapás groteszk tettét követik el”.

Ben Russell amerikai filmrendező keffijét, azaz palesztin kendőt viselt az ünnepségen, ahol díjat nyert a francia környezetvédelmi aktivistákról szóló filmjéért.

A Berlinale szervezői elutasították néhány kurátor és művész felhívását, hogy hivatalos tűzszüneti felhívást adjanak ki. A fesztivál zárása alatt azonban a közösségi médián rövid időre háborúellenes üzenetek jelentek meg. A fesztivál illetékesei azt mondták, hogy a fiókot feltörték, és az incidens miatt büntetőjogi feljelentést terveznek tenni.

Címkék:Berlinale, Yuval Abraham

[popup][/popup]