Elhunyt Ráday Mihály filmrendező, operatőr, városvédő, politikus

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A közismert városvédő, Budapest díszpolgára 79 éves korában súlyos betegségben halt meg.

Ráday Mihály 2015. április 20-án. (MTI/Kovács Attila)

Ráday Mihály Budapesten született 1942-ben. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán rendező-operatőrként végzett, majd művészettörténészként is diplomát szerzett az ELTE-n.

Ráday Mihály az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar-művészettörténet szakán szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr, később a rendező szakát. 1968-tól a Magyar Televízió operatőre, főmunkatársa volt. Operatőrként számos film művészi megformálása fűződik nevéhez. Talán a legismertebb a ma is újra meg újra vetített Keménykalap és krumpliorr című gyermekfilmsorozat.

A tévénézők mégis leginkább az 1979-től 2010-ig általa szerkesztett és vezetett, a műemlékvédelem jó és rossz példáival foglalkozó Unokáink sem fogják látni című városvédő tévéműsorból ismerték meg, amelynek operatőre is volt.

1985-től 1990-ig a Fővárosi Tanács, 1990 és 2002 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt.  Egyik alapítója volt a műemlékek és általában az épített örökség védelméért aktívan tevékenykedő Budapesti Városvédő Egyesületnek.

Meghatározó szerepet játszott a város “műemléki alapjának” és “helyi értékvédelmi rendeletének”, helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte egyebek között az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Ő szervezte meg a “városvédő fotózást”, amelynek eredménye számtalan fénykép és egy könyvsorozat lett. Írásaiból több könyv jelent meg, több ezer fényképpel.

A Szabad Demokraták Szövetségének színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő és a környezetvédelmi bizottság tagja, 1990-1991-ben alelnöke volt. (MTI)

Címkék:Ráday Mihály, városvédelem

[popup][/popup]