Egyiptomi rapper lány a nők jogairól énekel

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Politika

A 18 éves Myam Mahmoud az arab világban élő nők gondjait szólaltatja meg.

Myam Mahmoud

Myam Mahmoud (Fotó: AP/Maya Alleruzzo)

Mahmoud először a Közel-Kelet legnagyobb tehetségkutató műsorában, az Arabs Got Talent-ben jelent meg. A versenyt ugyan nem nyerte meg, félidőben kiesett, de elérte, hogy a nők súlyos gondjairól szóló üzenete széles tömegekhez eljusson. Ezt – mint mondta – fontosabbnak tartja saját karrierjénél.

Az utóbbi években Egyiptom gyakran szerepelt a híradók műsorán, de Mahmoud sérelmezi, hogy mindig csak a politikai változásokról esett szó, azokra a társadalmi problémákra, amelyek őt is érintik, nem derül fény. Ezért kezdett énekelni, hogy zenéjén és dalszövegein keresztül hangot adjon ezeknek az égető társadalmi kérdéseknek.

A fiatal énekesnő, aki a zene mellett politikát és gazdaságtant tanul egy kairói egyetemen, zenéjéhez az inspirációt főleg a környezetéből meríti. A legsúlyosabb veszély, amivel a nők szembesülnek, a szexuális zaklatás: egy ENSZ-jelentés szerint (2013 április) az egyiptomi nők 99.3 (!) százaléka számolt be arról, hogy érte már szexuális zaklatás.

De emellett sokszor alsóbbrendű polgárokként kezelik őket, és meg kell felelniük a fiatal vallásos nőkre vonatkozó társadalmi elvárásoknak is. Amióta Mahmoud hangot ad ezeknek a problémáknak, sok lány kereste meg levélben, beszámolva saját nehézségeiről, és arra kérték, zenéjében beszéljen ezekről is. „Sok lány szeretne beszélni arról, amiről én rappelek, de sok okból nem tehetik. Én beszélek helyettük” – mondja Mahmoud.

https://www.youtube.com/watch?v=hP9_Jeycj1Y

Az utóbbi időben ugyan megjelentek már a nyilvánosságban a nők jogaiért küzdő aktivisták, de sokat kell még tenni a valódi változásért. Mahmoudot rengeteg támadás is éri, elsősorban a konzervatív vallási vezetők részéről, akik szerint a zaklatást és a bántalmazást a nők provokálják ki azzal, hogy nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően viselkednek. Mahmoudot is ezért támadják, de azért is megítélik, hogy nézetük szerint hamis színben tünteti fel a muzulmán nőket a viselkedésével és a kinézetével. Mahmoud ugyanis maga is fejkendőt visel. Neki viszont a fejkendő viselése személyes döntése, és úgy gondolja, a vallás nem is lehet kényszer, az emberek teszik azzá.

A Times of Israel nyomán: Gacs Katalin

 

[popup][/popup]