Egyiptomi katonák mérgező gázt pumpáltak egy csempészalagútba – három palesztin meghalt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Három palesztin vesztette életét csütörtökön, amikor az egyiptomi hadsereg mérgező gázt pumpált egy a csempészek által használt, a Gázai-övezetből a Szináj-félszigetre vezető alagútba. Hasonló körülmények között 2017-ben hárman vesztették életüket, 2019-ben pedig két palesztin halt meg és többen megsérültek.

Izraeli katona őrzi egy Gázából ásott alagút bejáratát

Tamer Al-Refai, az egyiptomi hadsereg szóvivője 2020-ban azt nyilatkozta, hogy Egyiptom az elmúlt hat évben több mint háromezer, a Gázai-övezetbe vezető alagutat semmisített meg.

„Az egyiptomi kormány 2015-ben döntött úgy, hogy pufferzónát hoz létre a Gázai-övezet határa mentén. Ezek az alagutak nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Terroristák szivárogtak be, fegyvereket, lőszert, árucikkeket, kábítószert és járműveket csempésztek rajtuk keresztül. A zónát lépésekben alakítottuk ki, mert a lakosságot ki kellett telepíteni; kárpótlást kaptak” – nyilatkozta akkor Al-Refai az Extra News egyiptomi hírcsatornának.

Az egyiptomi hadsereg folytatja „a terroristák megsemmisítésére irányuló hősies akcióit” a Szinájon – mindeddig 126 terroristát sikerült ártalmatlanítani a mostani hadműveletek során.

jpost com – Bassa László

Címkék:csempészalagút, Egyiptom

[popup][/popup]