Egyiptom betonfallal körbezárt tábort épít a palesztin menekülteknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Betonfallal körbezárt tábor építésébe kezdett Egyiptom a Sínai-félszigeten, ahol szükség esetén elhelyezhetőek palesztin menekültek, ha Izrael támadást indít Rafah ellen a Gázai-övezetben – jelentette a The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai napilap helyi idő szerint csütörtökön, egyiptomi hivatali és biztonsági elemzőkre hivatkozva.

Egyiptomi őr a gázai határon

Miután az egyiptomi határ mentén fekvő Rafahban több mint egymillió ember zsúfolódott össze, akik az övezet többi részén folyó harcok elől menekültek el, szárazföldi offenzíva esetén sok lehet az áldozat vagy a menekültek kénytelenek lesznek elindulni Egyiptom felé.

Az egyiptomi Észak-Sínai régió kormányzója csütörtökön tagadta a palesztinok befogadására szolgáló menedékhely építéséről szóló híreket, mondván a térségben zajló helyreállítási munkákat az egyiptomi kormány rendelte el az Iszlám Állam szélsőséges harcosaival folytatott heves harcok befejeztével.

Egyiptomi biztonsági források hangsúlyozták, hogy vészforgatókönyvről van szó, és Kairó bízik abban, hogy elkerülhető a menekültáradat, és tető alá hozható tűzszüneti megállapodás a Gázai övezetben, a területet pedig elővigyázatosságból és ideiglenesen készítik elő.

A WSJ jelentése szerint a tábor alapterülete mintegy 20 négyzetkilométer, a befogadóközpont pedig akár százezer embernek is menedéket nyújthat, noha Egyiptom legfeljebb 50-60 ezer palesztin menekült befogadásával számol.

Kairó az elmúlt hetekben fokozta a biztonsági jelenlétét és csapatösszevonásokat hajtott végre a Gázai övezet határánál, továbbá intenzívebb járőrözésbe fogott különösen a rafahi és a Kerem Salom-i határátkelőknél, hogy gátat szabjon a palesztin menekültek Egyiptomba érkezésének.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrégiben bejelentette, hogy a Hamász elleni műveleteket kiterjesztik Rafahra. A WSJ értesülései szerint Egyiptom közölte: ha tömegesen indulnak útnak palesztin menekültek Egyiptomba, készek felmondani az Izraellel kötött békemegállapodást.

Egyiptom a háború kezdete óta hangoztatja, hogy a palesztinokat nem szabad elüldözni vagy kitelepíteni az övezetből, és teljesen elfogadhatatlannak tartja, hogy Egyiptomba kényszerítsék őket.

A WSJ – az izraeli hadsereg egy magas rangú tisztjét idézve – azt írja, hogy a műveletek miatt Izrael az övezet északi részébe telepítené át a városban élők egy részét. (MTI)

[popup][/popup]