“Egyedülálló kapcsolat” áll fenn Oroszország és Izrael között

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Egyedülálló kapcsolat jött létre Oroszország és Izrael között a két állam diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása óta eltelt 30 évben – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban fogadta Naftali Bennett izraeli kormányfőt.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök Szocsiban találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (Fotó: Kobi Gideon / Az izraeli kormány sajtóirodája)

Putyin emlékeztetett arra, hogy hazájának jogelődje, a Szovjetunió annak idején “ott volt Izrael Állam születésénél”. Rámutatott, hogy feltehetően Izraelben él a legnagyobb, határon túli orosz ajkú közösség.

Az orosz elnök a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolat volumenét egyelőre szerénynek nevezte, de, mint mondta, ez a terület sikeresen fejlődik, és az idei év első hét hónapjában 50 százalékkal nőtt. Elmondta, hogy különleges figyelem irányul a fejlett technológiák területén folyó együttműködésre.

Putyin kifejezte reményét, hogy a Bennett-kormány, függetlenül a belpolitikai csatározásoktól, fenntartja majd a folyamatosságot a kétoldalú viszonyban. Megemlítette, hogy az előző izraeli miniszterelnökkel (Benjámin Netanjahuval) “meglehetősen gyakorlati és bizalmi” viszonya alakult ki. Hozzátette, hogy örömmel látja Bennettet.

Az orosz vezető a tárgyalások témaköreként nevezte meg a terrorizmus elleni harcot Szíriában, valamint a közel-keleti helyzetről folyó eszmecserét.

Bennett a találkozón Putyint Izrael nagyon közeli és igaz barátjának nevezte. Az izraeli miniszterelnök szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentősen növelhető. A gazdasági mellett szólt a tudományos és kulturális együttműködés elmélyítésének lehetőségéről is.

Elmondta, hogy Izrael őrzi az emlékét a Vörös Hadsereg hősiességének, amely lehetővé tette a náci Németország feletti győzelmet.

A találkozót követően az izraeli kormány hivatala közleményt adott ki, amely szerint a tárgyalások öt órán át, “barátságos és pozitív” légkörben zajlottak, és a felek a kétoldalú viszony több jelentős kérdését áttekintették. A RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett kommüniké szerint a két vezető az eszmecsere lezárása után kiment az orosz elnöki rezidencia teraszára, majd sétát tett a kertben.

A tárgyalások elhúzódása miatt a tájékoztatás szerint az izraeli küldöttség Oroszországban marad a szombat ünnepének kimeneteléig, és csak azt követően indul vissza Izraelbe. Bennett miniszterelnöki minőségében az első hivatalos látogatását Putyinnál tette, a két ország diplomáciai kapcsolatai teljeskörű újrafelvételének 30. évfordulója jegyében. (MTI, Pogár Demeter)

[popup][/popup]