Egy zeneszerző, Sundance Kid és a Rabbiképző – Burt Bacharach halálára

Írta: Dombi Gábor - Rovat: Politika

Burt Bacharach zeneszerző, február 8-án hunyt el. A művészt Paul McCartney a Facebook-on siratta el, aki Beatles indulásakor maga is énekelte Bacharach slágerét (Baby It’s You).

A Beatles egy új zenei stílust teremtett, de a szintén a 60-as és 70-es években pályája csúcsára érkezett Bacharach zenei hangja távol zengett a beat, a rock harsogásától. Ő emelte az easy listening stílust művészi szintre, s ezen irány legnagyobb képviselőjeként hangja másokétól könnyen megkülönböztethető, összetett, lágy és egyedi volt. A legtöbbet díjazott zeneszerzők között tartjuk számon, csak a legfontosabbakat említve: 3 Oscar, 2 Golden Globe, 2 Tony-díj az övé, s 2012-ben Bacharach és legsikeresebb szövegeinek írója, Hal David megkapta a Library of Congress Gershwin-díját a közös könnyűzenei életművük elismeréseként.

Burt Freeman Bacharach zsidó értelmiségi családban született 1928. május 12-én Kansas Cityben, de gyermekéveit a New York-hoz tartozó, Queens városrész nem igazán előkelő Kew Gardens kerületében töltötte. A 2013-ban megjelent önéletrajzában beismerte, hogy „családomban soha senki nem járt zsinagógába, vagy nem fordított nagy figyelmet arra, hogy zsidó legyen”. A gyerekkorra vonatkozó emlékek közül a New York-i Forward című zsidó lap feltűnően kurta nekrológjában azt tartotta fontosnak az önéletrajzból kiemelni, miszerint „zsidó voltam, de nem akartam, hogy bárki is megtudja. Már így is elég problémám volt anélkül is, hogy be kellett volna vallanom, hogy zsidó vagyok.”

Apja újságíró, édesanyja amatőr zenész volt, akinek unszolására 12 évesen csellózni, dobolni, majd zongorázni tanult. Rövidesen jazz-rajongó lett, és első zenekarát 15 évesen alapította, amivel iskolai rendezvényeken és táncesteken játszott. A középiskola után a montreali McGill Egyetemen tanult zenét, s ott írta első dalát. Zeneszerzést már New York-ban tanult, s egyik tanára a francia zsidó Darius Milhaud zeneszerző volt.

Katonaidejét zongoristaként tánczenekari hangszereléssel és töltötte le Németországban. Majd énekesek zongorakisérője lett, éjszakai klubokban és éttermekben zenélt. 1957-ben találkozott a szintén zsidó Hal David szövegíróval, s közös számaik azonnal felkerültek a slágerlistákra (pl. Perry Como – Magic Moments). 1958 és 1961 között Marlene Dietrich zenei vezetőjeként turnézott Európában és Amerikában. Ekkor jutott el először Izraelbe is. Erre az időre már több Bacharach-szerzemény sikert aratott, a Please Stay (Drifters), Baby It’s You (Shirelles).

Bacharach és Marlene Dietrich Jeruzsálemben, 1960.

Sokat dolgozott színes bőrű énekesekkel, különösen a Drifters-szel. Bacharach egy Drifters-felvételen találkozott Marie Dionne Warwickkal, aki azonnal magáévá tette a zeneszerző műveinek dallamvilágát, tempó és hangnemváltásait. Bacharach a következő évtizedben kéttucatnyi sikeres slágert írt Warwick számára, amelyek közül hét bekerült az első tízbe is. Ezek közül a legmaradandóbb a Walk On By (1964), I Say a Little Prayer (1967), a Do You Know the Way to San Jose (1968), és az I’ll Never Fall in Love Again (1969) lett. De a zeneszerző dalait énekelte Bobby Vinton, Tom Jones, a Carpenters (akiknek a Close to You 1970-es bombasikerű verziója máig a legnépszerűbb és leginkább mintaadó feldolgozás), és emellett Marlene Dietrich, Aretha Franklin, Peggy Lee, Jerry Lewis, Johnny Mathis, Dick Van Dyke, Cliff Richard, Paul Anka, Doris Day, Elvis Presley és Elvis Costello is.

Marie Dionne Warwickkal

A filmipar többször kérte fel filmzenék írására. A Mi újság cicamica?, az Alfie, a Casino Royale mellett a legnagyobb sikert a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök aratta, amely két Oscar-t és egy Grammy díjat hozott a számára. Hasonló sikert aratott Broadway-musicalje, a Promises, Promises, amely három évig futott, és 1281 előadást ért meg, két Tony-val és egy Grammy-díjjal jutalmazták érte.

A 70-es évek végétől a szaporodó új stílusok mellett fénye elhalványult, inkább szólóénekesek lemezein, tévésorozatok zenéin dolgozott. A pop-feldolgozásoknak is köszönhetően nyolcvanas évek második felétől ismét népszerűek lettek dalai, majd megjelent műveinek újabb nagy kiadása, amelyekből önálló musicalt is írtak. Felkérték filmszerepre, újból egyre több film zenéjét rendelték tőle. Komolyzenei zenekarok készítettek a műveiből átiratokat. A Radical Jewish Culture sorozatban Great Jewish Music: Burt Bacharach címmel adták ki dupla CD-jét. A BBC dokumentumfilmet készített róla, s zenészek ezrei játszották dalait saját rögzítésű Youtube videóikon. (Bevallom, a második dal életemben, amit a legszívesebben zongoráztam, szintén a Raindrops Keep Fallin’ on My Head volt a Butch Cassidy filmből, sőt a Civil Rádióban vezetett műsorom szignáljaként is ezt használtam.)

Négyszer nősült, házasságaiból egy fia született, aki az Instagrammon néha megosztotta egye idősödő apjával töltött napjairól készült képeit. Otthonában érte a halál 94 évesen.

***

A Bacherach / Bacharach családokkal és családnévvel a zsidó történeti szakirodalom is foglalkozik. A tizenkettedik századtól a Bacharach családnév – különböző módon írva – Európa minden részén felbukkant. Bár ez nem egy családot jelez, de azt igen, hogy a viselőjének egyik őse a Rajna völgyében fekvő Bacharach városából származik. A napjainkban 2000 főnél kevesebb lelket számláló városkában – amely felett egy napjainkra romjaiból részben visszaállított vár magasodik – már a XII. században életek zsidók. A második keresztes hadjárat idején közülük többen a kereszteseknek estek áldozatul. Vérvád mártírja lett itt 26 hitsorsos 1283-ban. Egy másik, 1287-es mészárlásnak állított emléket Heinrich Heine befejezetlen műve A bacherachi rabbi. De nem menekültek meg a pestis pusztítása elől sem. A városban 1932-ben 200 zsidó élt. Bacharach utolsó öt zsidóját 1942. július 26-án deportálták a nácik.

A Jewish Encyclopaedia magyar ágra is mutat. Ennek őse a wormsi Jair Ḥajim Bacharach, akinek leszármatottai szintén rabbik voltak. Sámuel, Sámson és Jair Ḥajim. Ez utóbbi unokája, Michael, Prága híres talmudistája, és annak fia, a Nikolsburgban elhunyt Baer Bacharach. Michael Bacharach testvére volt Meir, héber költő, aki 1729. január 4-én hunyt el Pozsonyban. Meir leszármazottai Bacherre rövidítették a családnevet, és dédunokája volt a szintén héber költő, Bacher Simon, a budapesti Rabbiképző professzorának, Bacher Vilmosnak apja. És ki tudja, milyen ágról és szegről eredt az útja közénk Bächer Iván írónak – akinek neve szintén Bacharachot rejti.

A világ Bacharachjai gazdag örökséget hagytak ránk.

Bacher Vilmos (1850–1913), az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója

Felhasznált irodalom

https://www.facebook.com/PaulMcCartney/posts/pfbid0vmp4Ns6vZFDf2wiXA7Dqcz7Kd6RyBvSwKkKBFgw3GH34x2y2Ao6s86hfyQjGg7gel

https://www.thefamouspeople.com/profiles/burt-bacharach-9248.php

https://www.imdb.com/name/nm0000820/awards

http://bacharachonline.com/wordpress/biography/

https://www.jta.org/2023/02/09/obituaries/burt-bacharach-sophisticated-jewish-hitmaker-of-the-60s-and-70s-dies-at-94

https://forward.com/culture/535560/burt-bacharach-dies-at-94-jewish-warwick-costello/

https://www.jewishencyclopedia.com/articles/2297-bacharach

https://www.jewishvirtuallibrary.org/bacharach-3

 

[popup][/popup]