Egy kedves rajz a Le Monde-ból

Írta: jég - Rovat: Politika

Újabb Izrael-ellenes karikatúrával örvendeztette meg olvasóit Plantu, a Le Monde veterán rajzolója.  

PlantuA képen egy gyerekekre lövöldöző (a gyengébbek kedvéért Dávid-csillagos sisakban ábrázolt) izraeli katonának azt mondja egy – antiszemita rajzokból jól ismert, kalapos, kaftános, szakállas   – zsidó figura: “Mondja, nem tudna egy kicsit gyorsabban lőni? Már be kéne költöznöm!”  A sztereotip zsidó kezében Új telepek feliratú bőrönd, vállán egy géppisztoly. A háttérben, a szörnyűségeket fokozandó, izraeli helikopter épp rakétát lő ki egy palesztin mecsetre.

Az üzenet világosabb már nem is lehetne: az izraeli hadsereg halomra lövöldözi a palesztinokat, hogy helyet csináljon az újabb telepeseknek.

Ami nemcsak hazugság, hanem jócskán gyűlöletkeltés is.

A rajzot talán az a merénylet váltotta ki, melynek során merénylők felgyújtották egy palesztin család házát egy Duma nevű faluban, és a tűzben egy másfél éves gyerek életét vesztette. Csakhogy ezt a merényletet az egész izraeli közvélemény elítélte, a politikai pártokkal az élen – beleértve a telepesek Báit Jehudi pártját is. Így tehát az az izraeli társadalom éppen az ellenkezőjéről tett tanúbizonyságot, mint amit a rajzoló állít.

Plantu korábbi rajzait a témában lásd itt és itt.

 

Címkék:anticionizmus, Izrael-ellenes, karikatúra, Le Monde, palesztin

[popup][/popup]