Egy francia bíróság megtiltotta, hogy izraeli cégek részt vegyenek a párizsi fegyverkiállításon

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Eurosatory szervezője szerint a döntés túlmutat a francia kormány által a rafahi IDF-akció elleni tiltakozásul elrendelt tilalmon, és hozzáteszi, hogy fellebbezni fog a döntés ellen.

A francia kerületi bíróság úgy döntött, hogy az Eurosatory 2024 védelmi és biztonsági kiállítás szervezőinek meg kell tiltaniuk a részvételt mindazoknak, akik izraeli cégeknek dolgoznak vagy azokat képviselik.

A francia védelmi minisztérium a múlt hónapban utasította a Coges Eventet, hogy tiltsa meg az izraeli védelmi iparnak, hogy standot állítson fel a rendezvényen, mondván, hogy “a feltételek már nem megfelelőek ahhoz, hogy izraeli cégeket fogadjanak a párizsi kiállításon, tekintettel arra, hogy a francia elnök az IDF rafahi műveleteinek beszüntetésére szólít fel”. Hetvennégy izraeli cég képviseltette volna magát a június 17. és június 21. közötti rendezvényen a párizsi fő nemzetközi repülőtérhez közeli vásártéren. A Coges korábban azt mondta, hogy közülük mintegy tíznek fegyvereket kellett volna kiállítania. Charles Beaudoin, a Coges elnöke szombati keltezésű levelében azt írta, hogy a szervezet szerint a bíróság döntése “túlmutat a kormány két héttel ezelőtt hozott döntésén”, mivel az utóbbi megakadályozta, hogy izraeli cégek kiállítsanak a vásáron, míg az előbbi megtiltja képviselőiknek a belépést.

Beaudoin levelében hozzátette, hogy a Coges “a lehető leggyorsabb jogi eljárásokat használja fel a döntések megfellebbezésére”, de a bíróság döntése egyelőre érvényben marad. A francia kormány is reagálni fog a döntésre – tudta meg a The Times of Israel. Az izraeli cégek alkalmazottaira vonatkozó tilalom az ilyen cégek által alkalmazott nem izraeliekre is kiterjed, míg a nem izraeli cégeknek dolgozó izraeliek beléphetnek. A szervezők közölték, hogy nincs általános tilalom a vásárra látogatni kívánó izraeliekre.

ToI

[popup][/popup]