Egy 27 éves jesiva bóher az El Al új tulajdonosa

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A 27 éves, New York-i születésű, Jeruzsálemben élő jesiva bóher, Eli Rozenberg lett az El Al, Izrael állami légitársaságának új tulajdonosa – jelentette a The Times of Israel.

Rozenberg cége, a Kanfei Nesharim 150 millió dolláros ajánlattal jutott a 42,85%-os tulajdonrészt jelentő részvénycsomaghoz. Izrael Állam vállalta, hogy a mentőcsomag részeként felvásárolja az eladatlanul maradt részvényeket. Így az állam mintegy 30 millió dollárért vásárolt részvényeket, ez az El Al értékének 12–15%-át teszi ki.

„A Kanfei Nesharim nagy felelősséget vállal magára: vissza kell nyernie az utasok bizalmát, meg kell tartania a légitársaság több ezer dolgozójának álláshelyét és biztosítania kell az El Al jövőjét. Az utóbbi hónapok során a Kanfei Nesharim bizonyságot tett komoly szándékairól, elkötelezettségéről, és pénzügyi alkalmasságáról arra, hogy újra a talpára állítsa a társaságot” – hangzik az El Al nyilatkozata, amelyben megemlítik, hogy „a pontosság lesz a legfontosabb, és minden utasosztályon javítanak az étkezésen.”

A már korábban is gondokkal küszködő társaságra a koronavírus járvány nyomán bevezetett utazási korlátozások csaknem végzetes ütést mértek. A 6.303 alkalmazottból mintegy 5.800-at voltak kénytelenek fizetés nélküli szabadságra küldeni.

Rozenberg előzetesen 15 millió dollárt helyezett letétbe egy vagyonkezelői számlán.

A tranzakció pénzügyi fedezetét Kenneth Rozenberg, Eli édesapja biztosította, aki a Centers Health Care – egy amerikai idősotthon lánc – alapítója és vezérigazgatója.

A Rozenbergek New York-i ortodox zsidók, a légiközlekedés terén nem rendelkeznek tapasztalattal. A Calcalist üzleti lap értesülései szerint az El Al megvásárlásának ötlete Rozenbergék rabbijától származik.

Times of Israel – Bassa László

Címkék:EL AL

[popup][/popup]