Eden Golan a túszok hozzátartozói előtt elénekelte dalának eredeti, cenzúrázatlan változatát

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Eden Golan, aki Izraelt képviselte az idei Eurovíziós Dalversenyen, szombat este elénekelte „Októberi eső” (October rain) című dalát egy tel-avivi gyűlésen, amelyen hetente jönnek össze a terrorcsoportok által a Gázai övezetben fogva tartott túszok hozzátartozói és támogatóik.

Az énekesnő elmondta a közönségnek, hogy a verseny óta először lép színpadra, és az eurovíziós verseny producerei által elutasított eredeti változatot fogja előadni, amely egyértelműen október 7-re utal.

Az “October Rain” című dalt a hónap elején írták, de az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége politikai üzenete miatt kizárta a dalt.

A dalban olyan szövegek szerepelnek, mint “A történelem írói/álljatok mellém”; “Még mindig nedves vagyok az októberi esőtől/. A záró rész héber szövege magyarul ez: “Nincs már levegő, amit belélegezhetnék / Nincs hely, nincs, én napról napra/ Mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük” – ami a Hamász által október 7-én megölt emberekre utalva.

“Ez az első alkalom, hogy az Eurovízióról való visszatérésem után a színpadon énekelek” – mondta Golan a Túszok terének nevezett téren összegyűlt tömegnek. “Ezen a színpadon, ezen a téren akartam ezt megtenni”.

“Ma este az ‘October Rain’-t akartam énekelni, és azért imádkozom, hogy mindenki hazatérjen. Nem fogom abbahagyni, hogy hallassuk a hangunkat Izraelben és a világban, amíg mindenki haza nem tér” – mondta.

Golan az ötödik helyen végzett a nemzetközi versenyen a dal átírt szövegű változatával, mely a “Hurricane” címet viselte.

Izrael eurovíziós fellépését beárnyékolta a többi versenyző ellenségeskedése, a közönség néhány tagjának bekiabálása és füttyögése, valamint a rendezvény helyszínén, a svédországi Malmőben tartott palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetések a Gázai övezetben zajló háború miatt. Golan mindvégig elszántan kitartott, és nem hagyta, hogy az ellenséges légkör visszatartsa.

A Tel-Avivban, a Túszok terén tartott szombat esti rendezvényt “nemzetközi gyűlésként” hirdették meg, ami előrelépés a helyszínen tartott heti tüntetésekhez képest. A Túszok és Eltűnt Családok Fóruma által szervezett rendezvény célja az volt, hogy felhívja a világközösség figyelmét, és más országokat is arra ösztönözzön, hogy gyakoroljanak nyomást a Hamászra a Gázai övezetben még mindig fogva tartott 128 túsz szabadon bocsátása érdekében.

A túszok családtagjainak és külföldi diplomatáknak a tüntetésen elhangzott beszédei között olyan zenészek adtak elő zenét, mint Noga Erez és Lola Marsh.

Montana Tucker amerikai közösségi tartalomgyártó is ott volt, aki az eseményt a nemzeti himnusz, a Hatikva előadásával zárta. Tucker, akinek több mint 3 millió követője van az Instagramon és 18 millió a TikTok videómegosztó platformon, a háború kezdete óta nyíltan kiáll Izrael mellett.

ToI

[popup][/popup]