„E téren már sok keserű tapasztalatot szereztünk”

Írta: Bassa László - Rovat: Politika

Nizza után – Izrael felajánlja antiterrorista szakértelmét Európának.

Nizza terror-attack

Izrael kész megosztani a terror elleni küzdelemben szerzett tapasztalatát és tudását – írja Ron Prosor a Wall Street Journalban megjelent cikkében.

A 84 halálos áldozatot és legalább 300 sebesültet követelő nizzai kamiontámadással kapcsolatos részvétnyilvánítás és együttérzés nem elegendő. A növekvő terrorista fenyegetés megfelelő válaszlépéseket igényel.

Prosor, aki korábban a zsidó állam nagykövete volt az ENSZ-ben és az Egyesült Királyságban, jelenleg pedig a Herzlijában működő Interdiszciplináris Központ, valamint az USA fővárosában működő Hudson Institute munkatársa, így folytatja:

ron prosor

Ron Prosor

Nizzában a kamiont halálos fegyverként alkalmazták: ebből világos, hogy a terrorizmus folyamatosan keresi az új módszereket a tömeges gyilkosságok elkövetéséhez.

Izrael mindezzel kapcsolatban már sok keserű tapasztalatot szerzett. A nizzai veszteség óriási, de a módszer fájdalmasan ismerős számunkra. Az elmúlt év októberétől 44 terrorcselekményt hajtottak végre izraeliek ellen gépjárművek felhasználásával.

Ma már nincs szükség kiképzőtáborokra, bombák készítésében való jártasságra. Elég az internet kapcsolat, az uszítás és az ölni vágyás.

Prosor emlékeztet arra, hogy Izraelt évtizedeken keresztül éles kritika érte, mert felvette a kesztyűt, és szembeszállt a terroristákkal.

„Amikor a palesztin terroristák megkezdték a repülőgépek eltérítését, Izrael szigorú rendszabályokat vezetett be a reptereken és járatokon. Akkor azzal vádoltak bennünket, hogy korlátozzuk az egyéni szabadságot, és bűnözőkként kezelünk ártatlan embereket. Ma már kevesen kérdőjelezik meg ezeket az intézkedéseket.”

„Amikor Izrael elsőként vetett be drónokat a terrorista vezetők ártalmatlanná tételére,

„törvénytelen gyilkosságokkal” vádoltak bennünket.

Jelenleg a módszert széles körben alkalmazzák az Iszlám Állam és az Al-Kaida elleni harcban.”

„Amikor 2014-ben egy palesztin terrorista megpróbált izraelieket elgázolni egy buszmegállóban, betonoszlopok állták útját. Ma már ilyenek védik a Fehér Házat Washingtonban, a Westminstert Londonban, és a veszélyeztetett nagykövetségeket szerte a világban.”

A jelen helyzetben is határozott és gyors fellépésre van szükség. Ebből a célból a hírszerzésnek bővítenie kell az eszköztárát, hogy a radikalizálódó elemeket képes legyen kiszűrni.

Muszlimok, keresztények és zsidók közös fellépésére van szükség az iszlám terrorizmus ellen. A legalkalmasabb fórum erre az ENSZ közgyűlése, ahol nemzetek és vallási közösségek vitatnák meg az iszlám terrorizmus elleni harc teendőit. Mindnyájan célpontok vagyunk, együttesen kell tehát visszavágnunk.

A Wall Street Journal cikke nyomán.

[popup][/popup]