„Dzsihád az igazság ellen?”

Írta: Szombat - Rovat: Külföld, Politika

 

„Minden Franciaországban és másutt élő arab családban köztudott, bár nem dicsekszenek vele, hogy az antiszemitizmust az anyatejjel szívják magukba.” E szavakat nyilatkozta egy ismert tudós, kutató, akit e szavaiért rasszizmussal vádoltak meg és büntetőeljárás alá vontak.

Georges Bensoussan (Forrás: Youtube)

Minden az „anyatej” szóval kezdődött.

Georges Bensoussan, az arab országokban élő zsidóság világszerte elismert kutatója, egy 2015-ös rádióinterjúban ekképp nyilatkozott egy algériai szociológusra hivatkozva: „Minden Franciaországban és másutt élő arab családban köztudott, bár nem dicsekszenek vele, hogy az antiszemitizmust az anyatejjel szívják magukba.”

Bensoussan később azt állította, hogy a kulturálisan öröklődő előítélet metaforájaként használta a kifejezést. Szavai nyomán azonban a francia iszlamofóbia ellenes szervezet (CCIF – Collectif contre l’Islamophobie en France), valamint a Rasszizmus és Antiszemitizmus Elleni Nemzetközi Liga (LICRA) is beperelte azzal, hogy szavai fajgyűlölet szítására alkalmasak. Az elmúlt hónapban kezdődött bűnvádi eljárástól azt várják, hogy nyomában sikerül tisztázni a szólásszabadság határait a tudományos szférán belül. Franciaországban ugyanis a mérsékelt körök egyaránt tartanak a radikális iszlám, valamint az idegengyűlölet terjedésétől.

Smaïn Laacher

A per azonban elég volt ahhoz, hogy éles vitát váltson ki a LICRÁ-n belül. Alain Finkielkraut filozófus, akit az elmúlt évben a Francia Akadémia „halhatatlanjai” közé választottak, a médiában “l’Affaire Bensoussan” (a Bensoussan ügy) néven elhíresült vizsgálat elleni tiltakozásul kilépett a szervezetből. Kérte a szervezet tagjait, hogy vonják le saját következtetésüket „ebből a gyalázatból”. (Ő egyébként a JCall nevű, mérsékelt cionista csoport tagja, ellenzi az izraeli telepespolitkát.) Amikor Smaïn Laacher, az algériai (nem zsidó) szociológus arról beszélt, hogy a muszlimok lakta területeken „az antiszemitizmust a levegővel lélegzik be”, és nyomában Bensoussan immár elhíresült kijelentését tette, metaforát használtak egy kulturálisan hagyományozódó jelenség leírására. „Szó sincs faji gyűlöletre történő felbujtásról” – nyilatkozta Finkielkraut még 2015-ben.

Alain Finkielkraut

A jobboldali francia zsidóság már évek óta élesen tiltakozik a politikailag korrekt cenzúra ellen, és az üggyel kapcsolatban most is hangot adott felháborodásának. Yves Mamou, a Le Monde egykori riportere „az igazság elleni dzsihádról” és „új Dreyfus perről” írt. Sammy Ghozlan, az antiszemita jelenségek monitorozására alakult szervezet alapítója, korábbi rendőrségi főtisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi években több száz erőszakos antiszemita cselekményt követtek el iszlám országokból származó emberek. A franciaországi atrocitások csupán 2012 óta nyolc halálos áldozatot követeltek.

Az ügy különösen aktuális ebben a választási évben, amikor felmérések szerint a szélsőjobboldali Nemzeti Front a legnépszerűbb párt. A szólásszabadság és a faji kérdések élesen vetődnek fel a médiában. Finkielkraut szerint „a per kísérlet a kutató gondolkodás megfékezésére és bármi olyan vélemény elfojtására, ami nem az iszlám dicséretét zengi.”

Akadnak ilyen példák bőségesen. Michel Houellebecq legutóbbi regénye (Behódolás) nyomán halálos fenyegetéseket kapott. Az egyébként baloldali Bernard-Henri Lévyt saját köreiben bírálták élesen, mert Izraelt védte. Finkielkraut egy gyűlést volt kénytelen elhagyni, ahol cionistának minősítették. Visszatérő vád ez olyan gondolkodók – zsidók vagy nem zsidók – esetében, akik személyes vagy közéleti megnyilvánulásaikban az iszlám ellen, vagy Izrael védelmében emelnek szót.

Fentiekről Martine Gozlan írt a Marianne c. hetilapban, hozzátéve, hogy az iszlamofóbia ellenes szervezetet korábban sokan – köztük a LICRA – bírálták, mert Manuel Valls miniszterelnökről terjesztett hamis információt, akinek felesége zsidó. Philippe Karsenty, francia zsidó aktivista, Neuilly-sur-Seine helyettes polgármestere saját cikkében feltette a kérdést: „Hogyan lehetséges az, hogy a LICRA, amit a zsidók védelmére hoztak létre sok-sok éve, ma az antiszemita dzsihád keretében, egy holokauszt-kutató tudós ellen indított pert támogat?”

Alain Jakubowicz

Az ügyben végül a LICRA vezetője, a zsidó Alain Jacubowicz is megírta véleményét. Szerinte Bensoussan iszlámról szóló kitételéből a szélsőségesek profitálnak.

Jacubowicz nem beszélt a levegőbe. A holokauszt tagadó Bruno Gollnisch, aki az Európai Parlamentben képviseli a Nemzeti Frontot, január végén, saját honlapján közzétett cikkében Bensoussan problémáját Jean-Marie Le Pen híveiéhez hasonlította, akiket gyakran vádoltak a zsidók és muszlimok elleni gyűlöletbeszéddel.

„Vannak igazságok, amiket tilos kimondani” – írta Gollnisch.

Nyilván erre reagált Bensoussan, amikor egy hete nyílt levélben fordult Jacubowicz-hoz. A vádat azzal utasította el, hogy egy olyan populista, bevándorlás ellenes párt népszerűségét, mint a Nemzeti Front „a valóság letagadása, a vak és öngyilkos stratégia és az elhallgatás” szítja.

A Times of Israel cikke nyomán: Bassa László. 

Címkék:antiszemitizmus, Bensosussan, Finkielkraut, gyűlöletbeszéd, iszlamofóbia

[popup][/popup]