Dühöngő Izrael-ellenes tömeg a montréali Holokauszt múzeum előtt

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

“Legyőzzük a cionistákat!”: Izrael-ellenes tüntetők fenyegették az izraeli hadsereg előadásra érkezett tartalékosait egy zsidó közösségi rendezvény során.

A Hamász elleni izraeli hadműveleteket ellenző tüntetők a montreali Holokauszt Múzeum előtt gyűltek össze, hogy az ott zajló pódiumbeszélgetés ellen demonstráljanak.

A Montrealban előadásokat tartó izraeli tartalékos katonák hétfőn több száz Hamász-párti tüntetővel találták szembe magukat, akik megakadályozták a tervezett beszélgetés több résztvevőjének be- és kilépését, ami rendőri intézkedést váltott ki.

A tüntetők a Zsidó Közösségi Alapítvány és a Montreali Holokauszt Múzeum előtt gyülekeztek, ahol Nir Yoesef, Ori Itzhaki és Aby Volcovich tartalékosok beszéltek háborús tapasztalataikról a DiploAct nevű szervezet észak-amerikai körútja keretében.

A tiltakozások ellenére a DiploAct és a hétfői rendezvény társszervezői, a Hillel Concordia University és a Startup Nation közölték, hogy a beszélgetések rendben lezajlottak.

“Inshallah, legyőzzük a cionistákat” – mondta az egyik tüntetés vezetője az esemény alatt a Palesztin Ifjúsági Mozgalom Montreal által közzétett videó szerint.

“Szabad, szabad, szabad Palesztinát” – skandálták mások. “A megszállásnak véget kell vetni!”

Az esemény szervezői nyilatkozatukban úgy fogalmaztak, hogy a gyűlés agresszív és fizikailag is megfélemlítő volt, és megakadályozta a belépni szándékozókat abban, hogy bejussanak az eseményre.

Palesztin csoportok viszont bírálták a montreali rendőrséget a rendezvényen való jelenlétük miatt, mondván, hogy a békés gyűlésen tanúsított viselkedésüket a rendszerszintű rasszizmus motiválta:
“A [montreali rendőrség] tisztjei, akik mindannyian fehérek voltak, ellenséges és fenyegető magatartást tanúsítottak a palesztin aktivistákkal szemben, egyértelműen diszkriminálva őket az Izrael-pártiakkal szemben, akik szintén fehérek voltak ” – írták a Lawyers 4 Palestine közösségi médiában.

A Center for Israel and Jewish Affairs szerint a hetek óta tartó tüntetések “zsidó intézményeket fenyegető gyűlölet-csőcselékké eszkalálódtak”.

A Szolidaritás a palesztin emberi jogokért Concordia szerint a rendezvény szervezői vétkesek abban, hogy zsidó intézményekbe és a holokausztmúzeumba hívták a tartalékosokat. Ez szerintük “undorító manipuláció” volt.

“Ez egy újabb példája annak, hogy a holokausztot a palesztinok üldözése során instrumentalizálják” – mondta hétfőn a palesztin egyetemi szervezet. “Folytatjuk a tiltakozásunkat, és biztosítjuk, hogy a soha többé valóban soha többé legyen mindenki számára.”

A rendezvényt eredetileg a Concordia Egyetemen tartották volna, de a szervezőknek azt mondták, hogy az előadásokat biztonsági okokból lemondták. A Hillel Montreal szerint a döntés az antiszemita BDS-mozgalom sikere Montreal szívében.

“A Concordia Egyetem azt mondja: “Izraelieket nem látjuk szívesen” – írja a StartUp Nation. “Ez abszolút diszkrimináció”.

Palesztin csoportok pénteken Instagram-posztokban üdvözölték a döntést.

“A cionista katonákat nem látjuk szívesen az egyetemünkön, a népirtó-apologéta rendezvényt hivatalosan is töröltük” – írta az SPHR Concordia.

“A DiploAct továbbra is harcolni fog az Izrael-ellenes propaganda és a bojkottáló szervezetek ellen mindenhol és mindenkor” – mondta Amit Deri, a DiploAct elnöke.

Keddre egy másik tüntetést is terveznek egy montreali zsidó intézménynél. A Spanyol és Portugál Zsinagógában izraeli ingatlanokkal kapcsolatos tájékoztató rendezvényt tartanak, amelyen elmagyarázzák, hogyan lehet ingatlant vásárolni Izrael több pontján, valamint olyan településeken, mint Neve Daniel, Efrat és Ma’ale Adumim.

Az Independent Jewish Voices nevű anticionista szervezet hétfőn a közösségi médiában közölte, hogy tiltakozást szervez a “zsinagógáinkban zajló illegális földeladások” ellen, de mindenkit biztosított arról, hogy a tiltakozás az ingatlanrendezvény és nem a zsinagóga ellen irányul.

Jpost.com

[popup][/popup]