Dícsérni akarta a lengyeleket az izraeli énekesnő, nem sikerült

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Miután az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Lengyelországtól elnyerte a lehető legmagasabb pontszámot, Noa Kirel azt mondta, ez “igazi győzelem” azok után, amin a zsidók a holokauszt során keresztülmentek. Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes az izraeli oktatást hibáztatta, és meghívta az énekesnőt Lengyelországba, hogy “elmagyarázza, miért fájdalmas ez a megjegyzés”.

Noa Kirel

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes szombaton elítélte Noa Kirel izraeli énekesnőt a Lengyelország és a holokauszt kapcsolatára vonatkozó megjegyzése miatt, amelyet Kirel a múlt heti Eurovíziós Dalfesztivál döntője után tett.

Kirel, aki a verseny harmadik helyén végzett, a lengyel zsűritől a maximálisan elérhető 12 pontot kapta. “Ötször 12 pontot kaptunk nagyon erős országoktól, még Lengyelországtól is, ami hihetetlen győzelem” – mondta Kirel a döntő utáni sajtótájékoztatón.

Kirel az Ynet hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy: “12 pontot kapni Lengyelországtól azok után, amin népünk és a családom keresztülment a holokausztban, igazi győzelem”.

Kirel burkolt megjegyzése Lengyelországnak a holokausztban való részvételéről egy héttel később jutott a lengyel illetékesek tudomására és , ahol válaszra késztette Jablonski külügyminiszter-helyettest: “Az a tény, hogy Izraelben sokan Lengyelországot a német bűnök társszerzőjének tartják – nem pedig áldozatának -, gyakran nem annyira a rosszindulat, mint inkább az ismeretek hiánya és a hiányos oktatás eredménye. Ennek sok oka van, de az egyik ilyen ok minden bizonnyal az izraeli fiatalok szervezett lengyelországi utaztatása”.

A miniszterhelyettes hozzátette: “Minél tovább és hatékonyabban dolgozunk ezen, annál kevesebb lesz a rossz sztereotípia, vagy a Noa Kireléhez hasonló, Lengyelországban élő milliók számára valótlan és fájdalmas kijelentés”.

Jablonski ezt követően meghívta Kirelt, hogy találkozzon vele Lengyelországban. Mint mondta, találkozójuk célja “elsősorban az lesz, hogy megértsük, miért látja így a hazánkat az énekesnő, és hogy elmagyarázzuk, miért fájdalmas ez számunkra, és miért nem értünk vele egyet, valamint hogy beszélgessünk nemzeteink közös történelméről”.

Haaretz

Címkék:Eurovízió, holokauszt

[popup][/popup]