Dél-afrikai főrabbi: „Mondjunk nemet a korrupcióra és az állam lenyúlására”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Dél-Afrika főrabbija csatlakozott a tiltakozók egyre növekvő táborához, akik Jacob Zuma elnök lemondását követelik, amiért az elmozdította tisztségéből az ország népszerű pénzügyminiszterét.

Warren Goldstein, Dél-Afrika főrabbija (Forrás: Youtube)

Ezzel ugyanis újabb akadály hárult el az egyre nagyobb hatalomra törő Zuma útjából.

Pészachi üdvözletében Warren Goldstein rabbi felszólította a zsidó közösség tagjait és az ország minden polgárát, hogy csatlakozzanak a Pretoriában tartandó tiltakozó menethez, és „mondjanak nemet a korrupcióra és az állam lenyúlására”.

A Union Building, a menet célja ad otthont az elnöki irodáknak és a kormánynak. Goldstein és a többi tiltakozó az után emelte föl a hangját, hogy Zuma átalakította a kormányt és elbocsájtotta Pravin Gordhan pénzügyminisztert. Zuma bírálói szerint ez a lépés csak arra volt jó, hogy elhárítsa az akadályokat Zuma útjából, akinek célja, hogy rátegye a kezét az államkincstárra és a hozzá közelálló üzletembereket hozza helyzetbe.

Isten szabadsággal áldotta meg Dél-Afrikát, amely sokak áldozata árán épült fel – jelentette ki Goldstein. „Hallassuk hát hangunkat az ország széltében és hosszában: nem akarunk az igazságtalanság és a korrupció országában élni… Tisztességes, becsületes, feddhetetlen, jóakaratú és az országot szolgáló vezetőket akarunk.”

Nem Goldstein az egyetlen vallási vezető, aki felemelte hangját. Az egyházak vezetői és Vallási Vezetők Országos Tanácsa (melynek Goldstein is tagja) felszólította Zumát, hogy mondjon le. „Nyilvánvaló, hogy az országban vezetői válság alakult ki – szól a közlemény – Zuma elvesztette minden erkölcsi legitimitását és ezért az lenne a tisztességes, ha lemondana.” „A dél-afrikaiak nem nézhetik tovább a partvonalról, hogy Jacob Zuma elnök lerombolja szeretett országunkat, amiért olyan keményen harcoltunk.”

A JTA cikke nyomán: jég

[popup][/popup]