David Pressman – nagykövet, emberi jogi aktivista, zsidó bevándorló nagyszülőkkel

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Vélemény

Meglepetést keltett amikor Biden elnök az eddig szokásos politikai kinevezettek helyett professzionális politikust nevezett ki a budapesti nagykövetség élére Pressman személyében. Nem is akármilyen politikust, hanem egy 46 éves sztárpolitikust, akinek viszonylag fiatal kora ellenére jelentős politikai, ügyvédi és diplomáciai gyakorlata volt már és szorosan kötődött a washingtoni döntéshozókhoz.

David Pressman nagykövet az Élet Menete rendezvényen

Angol nyelvű podcastban beszélt karrierjéről és budapesti munkájáról Pressman amerikai nagykövet. Az interjút David Axelrod, a legendás politikai szakértő készitette, aki Obama kampánystratégája is volt. A podcast nem keltett feltűnést a magyar médiában, pedig az érdekes bepillantást enged Pressman múltjába és budapesti munkájába.

Pressman a podcastban nem titkolta, hogy “kihívásnak” tekinti a budapesti posztot, ahol “eredményeket” szeretne elérni. Az sem kétséges hogy Pressman személyében olyan nagykövet van Budapesten, aki mindent el fog követni azért hogy az amerikai törvényhozók figyelme a magyar politikára irányuljon. Kiváló kapcsolatai vannak republikánus körökkel is, sőt azt is elmondta, hogy édesanyja, aki ügyvéd, a republikánusok támogatója.

Az USA-ban tradíció az, hogy a jelentéktelenebb nagyköveti posztokat diplomáciai gyakorlat nélküli politikai lobbisták kapják „jutalmul”. És legyünk őszinték, a piciny Magyarország nem fontos az USA számára, legalábbis a múltban a nagyköveti posztot politikai kinevezettek kapták.

Ennek talán legmeghökkentőbb példája volt a demokrata Obama adminisztráció által kinevezett szappanopera producer, Colleen Bell. Bell kongresszusi meghallgatásán kiderült, hogy gyakorlatilag fogalma sincs Magyarországról, amiért a néhai McCain szenátor nyilvánosan kifakadt. Bell kinevezését végül jóváhagyták.

A Trump által Budapestre küldött, egészségügyi problémákkal küszködő milliomos, David Cornstein sem sokat tudott Magyarországról, korábban a lóversenyzés és az ékszerüzletek területén szerzett ismereteket.

De ki is David Pressman?

Pressman nagyszülei nincstelen kelet-európai zsidó bevándorlók voltak, akik Oroszországból és Lengyelországból érkeztek New York-ba valamint Chicagóba. Szülei már Amerikában születtek, mindketten jogi végzettséggel rendelkeznek. A család Kaliforniába költözött, Pressman ott nőtt fel. Édesapja ma már nyugdíjas, de korábban megbecsült és ismert bíró volt San Diegoban.

A patinás Brown Egyetem után a fiatalember egy asszisztensi állást kapott az amerikai külügyminisztériumban. Az akkori külügyminiszter, Madeline Albright táskáit cipelte. A nagypolitika szele megcsapta, és miután jogi diplomat is szerzett, a dinamikus Pressman hamarosan nevet szerzett magának.

Először az Afrikában, Ruandában történt tömeggyilkosságok emberi jogi kérdéseivel foglalkozott, majd a Dárfúrban (Szudán) elkövetett atrocitások jogi vonatkozásait vizsgálta. A fiatal ügyvéd hamarosan a népszerű színész/rendező George Clooney és felesége, Amal, társaságában bukkant fel. Pressman alig 30 évesen már a genocídium nemzetközi jogi szakértőjének számított, és mivel Clooney a dárfuri népirtás elleni tiltakozás egyik vezető aktivistájává vált, Pressman szorosan együtt dolgozhatott vele és számos más népszerű filmsztárral is.

Clooney és Obama régi barátok, és nem meglepően az elnök is felfigyelt a tehetséges ügyvédre. 2014-ben már Pressman képviselte az Egyesült Államokat az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Közeli munkakapcsolatokat épített ki Samantha Power-rel (USAID) és barátja Anthony Blinken külügyminiszter is. Magánpraxist is folytatott és jelentős ügyvédi gyakorlatra tett szert.

Pressman kendőzés nélkül beszél zsidó származásáról, antiszemitizmusról, az általa is tapasztalt homofóbiáról, Izraelről és arról, hogy a Holokauszt milyen mélyen érintette. A nagykövet meleg, Budapesten házasságban él párjával, Daniel Basila-val. Ikreket, két kisfiút nevelnek. (Az Orbán kormány által elfogadott alaptörvény szerint melegházasság Magyarországon nem létezik.)

A viszonylag fiatal Pressman már eddig is jelentős karriert futott be. Nagyszerű szónok, és nekem úgy tűnik, hogy a magyar kormánysajtó lebecsűli őt. Fritz Tamás a Magyar Nemzetben azt írta kinevezéséről hogy Pressmannak “már a személye is provokációnak tekinthető”.

Fontos megemlíteni, hogy a liberális elveket valló, meleg nagykövet képességeit az amerikai jobboldali republikánusok is elismerik. Kinevezését nagy többséggel hagyta jóvá az amerikai törvényhozás, sőt, 16 republikánus honatya is támogatta azt. Köztük olyan „nagyágyúk” mint Lindsey Graham, James Risch, Susan Collins vagy éppen az egykori republikánus elnökjelölt, Mitt Romney.

Pressman „eredményeket” akar elérni Budapesten ahol mindent meg fog tenni azért, hogy az USA és szövetségesei érdekeit a legmesszebb menőkig képviselje.

 

A Vélemény rovatban kifejtett nézetek nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával.

 

[popup][/popup]